• Home/
  • Trends/
  • 4 decennia passie voor (elektro)techniek: waar komen we vandaan?
Geschatte leestijd: 3 minuten

4 decennia passie voor (elektro)techniek: waar komen we vandaan?

De software van EPLAN ontstond begin jaren tachtig en liep parallel aan de opkomst van Microsoft en IBM. Zonder dat duo, was EPLAN er wellicht nooit geweest. Het begon op de bekende wijze, met iemand die dacht: dit moet toch makkelijker kunnen? Slijpmachine-engineer Winfried Müller zit in zijn tekenkamer en experimenteert met één van de eerste pc’s. Het is de zoveelste keer dat hij zijn elektroschema’s met de hand moet tekenen. IBM heeft nog niet zo lang geleden de Personal Computer op de markt gebracht, Müllers interesse is gewekt.

Nu niet meer voor te stellen

Hij creëert in programmeertaal BASIC een basale versie van wat later EPLAN gaat heten, in eerste instantie voor eigen gebruik. Het is een programmaatje om schakelschema’s te creëren, middels symbolen en coördinaten. Veel meer kon de pc van toen nog niet aan. Voor de jonge engineers van nu - die zijn opgegroeid met pc’s, laptops en smartphones - is dit bijna niet voor te stellen.

Grote computerruimtes met mainframes waar technisch specialisten voor nodig zijn, maken vanaf de jaren ‘90 in rap tempo plaats voor personal computers die voor de werkvloer geschikt zijn. Met opeenvolgende versies van Windows wordt de pc steeds laagdrempeliger, en EPLAN steeds geavanceerder.

Een kleine geschiedenis van EPLAN

Het high-end CAE-systeem EPLAN Electric P8 is de standaard in de gehele machine- en paneelbouwsector. In de infographic ‘Een kleine geschiedenis van EPLAN’ gaat het verhaal verder, met de gebeurtenissen van jaar tot jaar.

Het laat zien hoe EPLAN zich ontwikkelde, terwijl de Berlijnse Muur viel, de milliumbug toesloeg, het World Wide Web opkwam, Windows de wereld veroverde, de euro zijn intrede deed en Apple de standaard zette voor de smartphone en tablet.

Ontdek waar we vandaan komen!

Doorloop in vogelvlucht de geschiedenis van EPLAN langs alle belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen in onze korte infographic:

Download de infographic