Geschatte leestijd: 5 minuten

Efficiënter engineeren doet u zo

Als elektrotechnisch engineer voor machines en installaties staat u voor grote uitdagingen. Lagere kosten, kortere doorlooptijden en hogere kwaliteit. Een optimaal en flexibel ontwerpproces is hierbij van cruciaal belang – al is het maar om uw werk op tijd af te krijgen! In dit blog leest u hoe u efficiënter kan engineeren.

Weg met dubbel werk

Ik hou van wandelen. Maar 20 keer een trap op- en aflopen omdat alles wat ik nodig heb verspreid ligt over het hele magazijn, gaat mij te ver. Waarom is mijn magazijn niet net zo slim ingericht als de IKEA, zodat ik overal maar één keer langs hoef om te verzamelen wat ik nodig heb? Zo is het ook met engineeren.

Doet u als engineer veel dubbel werk? Haalt u overal deelstukjes vandaan om een schema samen te stellen? Is ieder schema en iedere macro weer anders? Dan wordt het tijd om orde in de chaos te scheppen.

Standaardiseren is de sleutel

Efficiënt engineeren begint met standaardiseren, modulariseren en functionele structuren vastleggen in een engineeringdataplatform. Met ‘standaardiseren’ bedoel ik niet: een knellend keurslijf voor uw creativiteit , maar iets wat u eigenlijk al doet: het hergebruiken van schema’s. Welke onderdelen worden het meest gebruikt? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen? En wat is ballast? Welke opties en varianten zijn er? Wat schrijft de klant voor? Deze input vormt de basis voor het ontwikkelen van een eigen standaard. Hierin maakt u samen met engineers uit andere disciplines heldere afspraken over structurering en definities.

Als elektrotechnisch engineer vertaalt u de afgesproken structuur en modules naar macro’s die u vastlegt. Ook is het raadzaam uw artikel database eens nader onder de loep te nemen. Bent u voorbereid op de toekomst? Deze vraag stel ik u omdat de artikel database de kern is waarop uw engineerings pakket draait. Stel u eens de vragen zijn alle basis zaken ingevuld? Hierbij denk ik aan lengte, breedte, hoogte. Zijn uw macro’s 3D al gemaakt en gekoppeld. Want als een artikel toevoegt, zorg er dan voor dat de juiste gegevens ingevuld worden, dat voorkomt dubbel werk later. Ik houd er zelf om de volgende zaken alvast mee te nemen, type, bestelnummer, omschrijving, lengte, breedte, hoogte, 3D macro, schema macro, evt. gewicht, boorsjabloon en aansluitbeeld.

In de webcast Efficiënter engineeren in de praktijk laat ik u zien hoe u deze standaard vertaalt in een bibliotheek met macro’s. En hoe een gestructureerde, functiegerichte manier van tekenen u helpt om sneller te werken, met minder dubbel werk.

Functiegericht tekenen

In de webcast maakt u kennis met functiegericht tekenen. Wat zijn nu de wezenlijke kenmerken en voordelen van deze manier van tekenen?

  • Alles staat op één blad.
  • Tekeningen invoegen en andere tekeningen opschuiven in een fractie van de tijd.
  • Waardensets kunnen in de tekening de te gebruiken onderdelen bepalen; dit lukt niet als de tekening is verdeeld over meerdere bladen.
  • Iedere tekening is van tevoren getest of hij aan wensen en normen voldoet.
  • Eenmaal getest en goedgekeurd kan de tekening in productie worden genomen. Hierdoor ontstaan minder fouten.
  • Eenduidige opzet van de tekeningen zorgt voor consistentie. Dit voorkomt dat fouten in het schema sluipen. Belangrijk, want een fout nu zal in de productie tienvoudige kosten met zich meebrengen en bij de uiteindelijke oplevering zelfs duizendvoudige kosten.

Integratie met paneelbouw

Maar wat betekent deze functiegerichte tekenwijze nu voor de werkplaats? Ook hier kunt u tijd besparen, als uw engineeringsoftware slim genoeg is om de juiste loop van de bedrading te bepalen door middel van het positioneren van de componenten in een 3D model. De paneelbouwer krijgt dan de juiste informatie om het besturingspaneel te bouwen en te bedraden.

Ook de eindgebruiker en de servicemonteur van uw bedrijf plukken de vruchten van de functiegerichte tekeningen. Want zij hoeven maar één tekening te raadplegen in plaats van een heel boekwerk door te bladeren.

Schrijf u in om up-to-date te blijven!