• Home/
  • Trends/
  • EPLAN eView Free: Meer overzicht voor Service en Onderhoud
Geschatte leestijd: 7 minuten

EPLAN eView Free: Meer overzicht voor Service en Onderhoud

Een besturingskast virtueel in de echte wereld plaatsen? Dit is al enige tijd mogelijk met EPLAN eView Free. Nu wordt dit nog gemakkelijker, omdat de Augmented Reality (AR)-functie rechtstreeks in de viewer is op te roepen. De nieuwe 3D-engine zorgt ook voor eenvoudiger bediening.

Een viewer is eigenlijk niets bijzonders in het dagelijkse ontwerpwerk. Maar wanneer deze AR-functionaliteit integreert en daarmee een bedradingskast in de echte wereld plaatst, dan wordt het buitengewoon. De nieuwe versie van EPLAN eView Free maakt deze AR-functie rechtstreeks toegankelijk dankzij een 3D-visualisatie. Bovendien biedt de nieuwe 3D-engine meer gemak bij service en onderhoud: afzonderlijke delen van een besturingskast kunnen nu worden getoond en verborgen - en de kast kan vrij in de ruimte worden gedraaid. Dat maakt de navigatie tijdens een project veel makkelijker.

"Met de nieuwe 3D grafische engine in eView Free is het nu mogelijk om hele delen van een besturingskast te tonen en te verbergen en zelfs afzonderlijke componenten speciaal te highlighten."
Tobias Kratz, Business Owner Rapid Design, EPLAN

Vooral het onderhoudspersoneel krijgt hiermee veel meer flexibiliteit. Tobias Kratz, Business Owner Rapid Design bij EPLAN, legt uit: "EPLAN eView Free ondersteunt het serviceteam tijdens het onderhoud door de digital twin te visualiseren met de toegang tot alle details. Met de nieuwe 3D grafische engine kunnen nu hele delen in een besturingskast worden getoond en verborgen en zelfs afzonderlijke componenten worden uitgelicht." Het voordeel is duidelijk: als een onderhoudstechnicus bijvoorbeeld zijpanelen of deuren verbergt, zijn alle onderdelen vrij toegankelijk. Dit betekent een volledig zicht op de virtuele kastindeling. En dit kan altijd en overal - gewoon via een internetbrowser.


EPLAN eView Free, gepresenteerd op de SPS in Neurenberg, omvat innovaties zoals een nieuwe 3D-engine voor een betere visualisatie van projecten.

Besturingskast visualiseren? Eenvoudig inloggen, registreren, klaar!

Gebruikers registreren zich in de EPLAN Cloud en kunnen daar hun huidige projecten uploaden. Met de toepassing eView Free wordt de projectdocumentatie vervolgens gevisualiseerd in 2D als een bedradingsschema of in 3D als virtuele afbeelding van de besturingskast. De juist geïntegreerde split-screen technologie biedt extra vrijheid in de weergave: het bedradingsschema en het AR-model van de (besturings)kast kunnen nu ook naast elkaar worden weergegeven - zodat bijvoorbeeld bij een machinestilstand de storing snel kan worden opgespoord en de defecte componenten in de (besturings)kast worden gehighlight. Als het onderhoudspersoneel meer informatie nodig heeft, dan is het mogelijk het 3D-model van een onderdeel rechtstreeks vanuit het bedradingsschema in EPLAN eView Free te openen. Het feit dat apparatenlijsten, onderdelenlijsten, kabeloverzichten en andere analyses zoals typologieën toegankelijk zijn via een kruisverwijzing is een ander praktisch voordeel.


Met behulp van split-screen technologie kunnen het bedradingsschema en het AR-model van de kast nu ook naast elkaar worden weergegeven - zodat bijvoorbeeld bij een machinestilstand de storing snel kan worden opgespoord en de defecte onderdelen in de kast worden gehighlight.

Samenwerken: met EPLAN eView Free nog eenvoudiger

Met de redlining-functie kan de onderhoudstechnicus de verandering in het bedradingsschema aanbrengen, die vervolgens aan de engineering wordt doorgegeven. Het resultaat is documentatie die altijd up-to-date is voor toekomstige onderhouds- of servicediensten. Bovendien kunnen setpoints bijvoorbeeld via greenlining rechtstreeks in het bedradingsschema worden genoteerd. Het feit dat de volledige documentatie op elk moment en overal ter wereld kan worden bekeken als deze is opgeslagen in de EPLAN Cloud vergemakkelijkt de samenwerking tussen afdelingen.

3D-besturingskasten vrij in de ruimte geplaatst? AR maakt het mogelijk!


De virtuele besturingskast wordt met AR als overlay in de echte wereld geprojecteerd.

De nieuwe versie van EPLAN eView Free vereenvoudigt de opties voor het plaatsen van besturingskasten in de virtuele ruimte. Via de camera van een tablet of smartphone kan een besturingskast vrij in de ruimte worden geprojecteerd. De kast kan via AR-technologie in elke gewenste virtuele ruimte worden getoond als een overlay over de echte wereld - bijvoorbeeld in een productieomgeving. Ook de toegang tot de AR-functie via de Vuforia-App van PTC is vereenvoudigd. Gebruikers van de gratis app kunnen nu via een klik de AR-functie direct in de viewer oproepen. De software genereert dan een QR-code of link, die ook met andere projectdeelnemers gedeeld kan worden. Als de Vuforia-app niet op de tablet of smartphone is geïnstalleerd, stelt de eView Free-software voor deze te installeren.

Meer informatie over EPLAN eView Free inclusief download vindt u op onze website.

Schrijf u in om up-to-date te blijven!