• Home/
  • Trends/
  • EPLAN Smart Mounting: makkelijke assemblage-oplossing voor besturingskasten
Geschatte leestijd: 8 minuten

EPLAN Smart Mounting: makkelijke assemblage-oplossing voor besturingskasten

De nieuwe EPLAN Smart Mounting oplossing ondersteunt de montage van besturingskasten efficiënt door middel van duidelijke stap-voor-stap instructies. De software laat zien waar en hoe rails, draadkokers en componenten in de kast moeten worden geplaatst.

Tijdsdruk, schaarste aan gekwalificeerd personeel en slechte communicatie zijn dagelijkse uitdagingen bij de productie van schakelkasten. De nieuwe EPLAN Smart Mounting software vermindert de effecten van deze factoren en ondersteunt handmatige montage met maximale efficiëntie. De nieuwe oplossing leidt de monteur stap voor stap door de montage van rails, draadkokers en elektrische componenten en laat zien welk onderdeel waar moet worden geplaatst. Via 3D-visualisatie kunnen zelfs niet geschoolde monteurs zien waar en hoe elk onderdeel moet worden geplaatst. In combinatie met EPLAN Smart Wiring kan ook de bedrading nauwkeurig worden weergegeven in hetzelfde formaat.

Verbeterde communicatie tussen ontwerp en productie

De digital twin in EPLAN Pro Panel levert de relevante ontwerpinformatie voor de montage van besturingskasten – zoals weergave van afmetingen, positionering, boorgaten en het type bevestiging van de componenten. Montagetechnici kunnen opmerkingen over componenten rechtstreeks in EPLAN Smart Mounting opslaan en terugsturen naar de ontwerpafdeling. Dit betekent dat de documentatie altijd up-to-date is. Dat verbetert de communicatie tussen de afdelingen.


EPLAN Smart Mounting versnelt de montage van componenten in de paneelbouw. De software toont de technicus waar elk onderdeel moet worden geplaatst.

Veranderingen tijdens de assemblage? Geen probleem

Een ander praktisch voordeel is dat wijzigingen in het project nu snel kunnen worden doorgevoerd. Als er bijvoorbeeld wijzigingen zijn aangebracht in de klantspecificatie en er een extra motorbeveiligingsschakelaar of magneetschakelaar moet worden toegevoegd, kan dit eenvoudig worden bijgewerkt en toegevoegd aan het nieuwe project. De software laat precies zien waar componenten moeten worden verwijderd of welke moeten worden toegevoegd. Dit betekent dat vervelende, handmatige documentvergelijkingen niet meer aan de orde zijn. Dat bespaart tijd en garandeert een correct resultaat. Mochten er toch nog vragen zijn, dan biedt EPLAN Smart Mounting directe toegang tot de interactieve schema's.

Beter overzicht en meer flexibiliteit voor productiemanagers

Niet alleen medewerkers op de werkvloer krijgen volledige ondersteuning. Ook productiemanagers profiteren van een beter overzicht en meer flexibiliteit. Ze zien in één oogopslag de status van openstaande productieorders. Een beheersysteem toont de voortgang van de assemblage voor elk onderdeel: groen betekent voltooid, rood betekent nog niet verwerkt. Als er knelpunten of stilstand zijn, kan een al gestarte order makkelijk aan een andere medewerker worden overgedragen. Bovendien kunnen technici flexibeler worden ingezet voor verschillende productiestappen.

Geweldige interactie tussen assemblage en bedrading

Dit is nog niet het einde van het proces. De gegevensbasis van EPLAN Pro Panel kan ook worden gebruikt tijdens de bedrading. Het gebruik van EPLAN Smart Wiring betekent dat het volledige bedradingsproces voor de besturingskast systeemgebaseerd kan zijn. Een uniforme interface tussen EPLAN Smart Mounting en EPLAN Smart Wiring en de digital twin van EPLAN Pro Panel als 'single source of truth ', zorgen voor maximale gegevensconsistentie van begin tot eind. De software is uiteraard compatibel met volautomatische draadmontagemachines zoals de Rittal Wire Terminal WT. Ook geprefabriceerde draden kunnen worden gebruikt. Ook handmatig knippen, strippen, labelen en monteren behoren nog steeds tot de mogelijkheden. Het doel is om de hoogst mogelijke graad van automatisering te bereiken, vanaf de eerste ontwerpfase tot aan de productie. En dat bij gewaarborgde maximale kwaliteit.


Met EPLAN Smart Wiring kan het bedradingsproces consistent en systeemgestuurd worden ondersteund.

Vraag voor Tobias Kratz, Product Owner:

Projectwijzigingen op het laatste moment komen vaak voor bij de productie van besturingskasten. Hoe verlicht EPLAN Smart Mounting deze problemen bij ontwerp en productie?

"Als de klanteisen veranderen of onderdelen niet beschikbaar zijn, kan de productieorder op de centrale server worden bijgewerkt met de meest recente projectstatus. Zo ontvangt iedereen die bij het project betrokken is de nieuwste versie. De echte toegevoegde waarde komt van de ondersteuning van de technicus. Hij heeft geen versie 1 en versie 2 meer nodig. De monteur die de montage van de kast uitvoert, krijgt een bijgewerkte checklist waarin hij kan zien welke componenten extra gemonteerd moeten worden, welke gedemonteerd en welke veranderd. De Smart Mounting software houdt niet alleen rekening met het verschil tussen beide versies, maar bevat ook de huidige montagestatus. De technicus wordt door de wijziging geleid - opnieuw stap voor stap en met visuele ondersteuning."

Meer weten?

Bent u benieuwd wat Smart Mounting voor u kan betekenen?

Vraag uw persoonlijke bezoekafspraak aan

Schrijf u in om up-to-date te blijven!