Iedere dag een uur eerder thuis. Gewoon, omdat u sneller klaar bent met uw werk. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En toch is dit mogelijk. Hoe? Door uw schema’s op een andere, functiegerichte manier te tekenen.
Een goede tekening bevat voor alle betrokken vakmensen de juiste informatie. De paneelbouwer werkt het liefst met een bekabelings- en een klemmenlijst. De servicemonteur ziet liever alles in één schema, zodat hij een storing snel kan lokaliseren. Het gaat er dus niet alleen de juiste informatie, maar ook hóe we deze presenteren.
Iedere vakman heeft dus behoefte aan z’n eigen ‘view’ op het project. Als elektrotechnisch engineer staat u voor de uitdaging iedereen van de juiste informatie en presentatie te voorzien. Tegelijk wilt u uw schema’s snel kunnen tekenen. Hoe stelt u iedereen tevreden en kunt u toch op tijd naar huis?
Om al die verschillende views te kunnen genereren, is een soort overkoepelende weergave nodig. Een functiegerichte tekening is zo’n overkoepelende weergave.
Op de traditionele manier tekenen we spanningsgericht: een blad voor de regeling, de aansturing en de melding. Minimaal drie bladen dus.
Traditioneel tekenen: iedere component een eigen blad
Als we functiegericht tekenen, bekijken we wat functioneel gezien bij elkaar hoort en tekenen dit op een pagina. Dus regeling, aansturing en melding bij elkaar. We tekenen één blad in plaats van drie, en besparen zo al snel enkele minuten per schakeling. Zo helpt functioneel tekenen u sneller uw schema’s te maken.
Functioneel tekenen: alle componenten op één blad
In de how-to video functioneel tekenen laat ik het verschil zien met de traditionele tekenwijze aan de hand van het ontwerp van een transportband.
Ieder ontwerp ondergaat wel een aantal wijzigingen. Juist dan plukt u de vruchten van de functionele tekenwijze. Stel, we gaan in het voorbeeld van de lopende band een extra transportband invoegen. In de oude situatie moest u minimaal drie bladen invoegen en verplaatsen. Namelijk hoofdstroom, stuurstroom melding naar PLC en aansturing vanuit PLC van de contactor.
Invoegen op de traditionele manier
Met functioneel tekenen voegt u gewoon de extra functie toe op het ene blad. In de how-to video ziet u dat dit zo’n 3 tot 5 minuten sneller gaat per aanpassing – een tijdswinst die kan oplopen tot 75%!
Invoegen op functionele manier
De functiegerichte tekeningen hebben nog meer voordelen:
Andere tekenwijze, andere denkwijze. Op het eerste gezicht kijkt u misschien vreemd aan tegen deze tekenwijze. Maar welke informatie is nodig voor het samenstellen van panelen, is een schema werkelijk noodzakelijk?
Eigenlijk heeft de monteur in de werkplaats drie overzichten nodig: een opstellingstekening, een bedradingslijst en een artikellijst.
In plaats van de schema’s naar de werkplaats te sturen, laten we de engineeringsoftware speciaal voor de paneelbouwer kabel- en klemmenlijsten genereren. Op basis van onze functionele tekening kan dit met één druk op de knop. Ditzelfde geldt voor de documentatie voor de montage en de servicedienst.
Lijsten worden automatisch gegenereerd door de engineeringsoftware