• Home/
  • Trends/
  • De klantwens in het analoge en digitale tijdperk
Geschatte leestijd: 5 minuten

De klantwens in het analoge en digitale tijdperk

Slaan we niet door met de standaardisering en automatisering? Proberen paneel- en machinebouwers het eindproduct niet mooier (en duurder) te maken dan de klant wil? Valide vragen van Bert Bruggink (61), Supervisor Project Engineering Hardware & Software bij Moba.

Een eeuwenoude tweestrijd

Toen Bert Bruggink begon als engineer, waren er nog geen computers. Werknemers wisten de artikelnummers uit hun hoofd. Van macro’s had nog niemand gehoord, van kopieerbare kalktekeningen wel. Dat was begin jaren tachtig, de periode waarin Bruggink van start ging – en met hem EPLAN.

De tweestrijd – door blijven gaan op dezelfde voet versus verder digitaliseren – speelde toen ook al. In de jaren tachtig ging het over de komst van de computer, vandaag de dag gaat het over verregaande standaardisering en automatisering. De grote vraag blijft: gaan we te snel of niet snel genoeg?

Overdracht: toen en nu

Bij Moba bouwen ze standaardmachines. Als spil op de afdeling project engineering krijgt Bruggink alles binnen wat niet standaard is. “Wij maken van de basisdelen een klantspecifieke oplossing. Daarom willen we altijd weten wat de klant wil hebben én waarom. Digitalisering heeft het overdragen van die klantwens stukken eenvoudiger gemaakt.”

Er is een keerzijde van de medaille: “Engineers zijn door digitalisering steeds verder van de productie af komen te zitten. Letterlijk en figuurlijk. Elke afdeling doet zijn stukje, op zijn eigen eilandje. Zo verliezen we een beetje uit het oog dat we als team voor één en dezelfde klant aan het werk zijn.”

Corona heeft dit effect versterkt. Bruggink ging wegens maatregelen slechts twee dagen per week naar de zaak. Als hij dan over de afdeling loopt, spreken mensen hem aan: ‘Wil je hier even naar kijken?’. Als hij thuiswerkt, gebeurt dat niet – ook niet telefonisch. “Dat is het grote verschil tussen het analoge en het digitale tijdperk: we moeten onszelf laten zien om vragen echt te kunnen beantwoorden.”

Data heeft de toekomst

Aan de andere kant ziet hij dat zonder digitalisering het werken over grote afstanden niet eens mogelijk was geweest. De gegevensoverdracht is stukken eenvoudiger geworden, bijna te makkelijk. Het is volgens Bruggink zaak de nieuwe technologie kritisch te benaderen, maar vooral niet links te laten liggen.

“Je kunt niet meer terug, want het is zo fantastisch wat wij nu kunnen. Ook wij configureren nu via data engineering. Het stelt ons in staat super snel en foutloos schema’s te maken. Daar heb je een geavanceerd systeem als EPLAN voor nodig. En je krijgt de diverse gegenereerde formulieren er ‘gratis’ bij, met waardevolle informatie voor zowel de paneelbouwer als de servicemonteur.”

De volgende generatie

Engineers die net van school af komen, weten volgens Bruggink vaak niet waar we vandaan komen als paneel- en machinebouwers. Ze pakken de nieuwe technieken snel op, maar kennen de geschiedenis niet. Als het gaat om de praktische implementatie, zijn ze soms nog wat nat achter de oren.

“De jonge engineers van nu hebben minimaal een mbo- of hbo-opleiding. Technisch zijn ze goed onderlegd om alles theoretisch te onderbouwen, maar ze missen nog een stuk praktijkervaring. Daarom raad ik ze aan eerst zes weken mee te draaien met de productie. Dat levert waardevolle kennis over functioneel ontwerpen op, die je in de praktijk echt nodig hebt.”

Het is belangrijk om er al tijdens de (hbo-)opleiding achter te komen wat een technisch engineeringsysteem je kan bieden, vindt Bruggink. "Engineering met EPLAN kan je in theorie binnen een dag leren, maar er zit veel meer in. Zorg er dus voor dat je het product leert kennen en zorg dat je bijblijft. Een goede kennisfundering voorkomt basisfouten en zorgt voor een vliegende start bij je eerste werkgever.”

E-book: 40 jaar hardware engineering

Ontdek wat 40 jaar hardware engineering ons kan leren, nu en in de toekomst. Download het gratis e-book dat we hiervoor hebben ontwikkeld:

Download e-book