• Home/
  • Trends/
  • Macro’s en waardensets, de sleutel tot slimmer engineeren
Geschatte leestijd: 5 minuten

Macro’s en waardensets, de sleutel tot slimmer engineeren

Dat saaie, steeds terugkerende standaardwerk automatiseren, zodat u meer tijd over houdt voor de echt uitdagende engineeringproblemen. Kan dat? Ja, ook als elektrotechnisch engineer kunt u een deel van uw werk automatiseren. Dat begint met een goede standaardisatie. Macro’s en waardensets vormen daarbij de ruggengraat.

Waarom we macro’s gebruiken

Een macro is niets anders dan een stukje tekening, een deelschema dat u hergebruikt. Een verzameling elektrische componenten die bij elkaar horen, zoals een motorstarter voor een transportband. Die bestaat uit een contactor, een beveiliging, klemmen en daarop aangesloten een motor met een kabel. Wanneer we voor zo’n vaak terugkerend deelschema een macro maken, hoeven we dit wiel niet iedere keer opnieuw uit te vinden. Zo bespaart u met macro’s dagelijks zeeën van tijd.


Een macro is een stukje tekening dat eenvoudig en foutloos kan worden hergebruikt

  • Centrale macrobibliotheek

Maar het kan nog beter. Macro’s worden vaak door verschillende engineers ‘on the fly’ gemaakt en bewaard voor later. Iedere engineer heeft z’n eigen macro’s, waardoor er sprake is van wildgroei. Hoe lossen we dit op? Met een macroproject, een centrale bibliotheek voor al uw macro’s.

Van te voren maakt u met elkaar afspraken over de structuur van het macroproject. Welke macro’s hebben we nodig? Welke varianten? Wat is een goede mappenstructuur? Eén engineer neemt de rol van ‘key user’ op zich en beheert deze centrale macrobibliotheek.

  • Bewezen bouwstenen

De key user ontwikkelt en test nieuwe macro’s en varianten. Testen is van vitaal belang, want we hebben natuurlijk geen zin om later honderden tekeningen te moeten wijzigen omdat er een foutje in de macro zat. Test de macro in een project. Ziet de verwerking eruit zoals ik had bedoeld? Staan de klemmen op de juiste manier in het klemmenstrook overzicht? Mis ik nog artikelen? Zijn alle omschrijvingen zichtbaar in het artikeloverzicht? Kloppen de kabels in het kabeloverzicht? Is dit het geval, dan geeft de key user de macro vrij. Deze wordt dan vrijgegeven voor de andere engineers, die deze macro’s automatisch in hun macromap zien verschijnen, klaar om te gebruiken in hun projecten.

Door alleen te werken met bewezen bouwstenen, voorkomt u fouten bij het kopiëren. Het voordeel van de macrobibliotheek is dan ook niet alleen de tijdswinst, maar zeker ook de kwaliteitsborging vooraf.

Maak het slim met waardensets

In het voorbeeld van de motorstarter voor een transportband kunnen we een algemene macro maken waar we later de juiste artikelen met de hand in vullen. Of we maken losse macro’s voor bijvoorbeeld verschillende motorvermogens. Maar het kan nog slimmer, door één macro te maken en waardensets te gebruiken. Een waardenset is eigenlijk een keuzelijst van waarden met bijbehorende varianten. Met behulp van zo’n waardenset kunnen we niet alleen de componenten, maar bijvoorbeeld ook de teksten en de kleur van een indicatielampje vastleggen.

Sleept u zo’n slimme macro met waardenset in een project, dan hoeft u alleen maar de waarde (bijvoorbeeld een vermogen) te kiezen en de juiste gekoppelde gegevens zoals artikelen worden automatisch ingevuld. U hoeft dus geen artikelen meer met de hand in te vullen. Hoeveel tijd zou u hiermee iedere dag besparen?


Dankzij de toevoeging van waardensets aan de macro kan uit een keuzemenu eenvoudig de juiste variant worden geselecteerd en ingevuld

Schrijf u in om up-to-date te blijven!