• Home/
  • Trends/
  • Een nieuwe kijk op engineering in de cloud
Geschatte leestijd: 3 minuten

Een nieuwe kijk op engineering in de cloud

Binnen de paneel- en machinebouw wordt data veelal op lokale servers opgeslagen. Het idee hierachter is dat niemand van buiten er dan toegang toe heeft. Maar is dat wel zo? In deze blog belichten we een nieuwe kijk op engineering in de cloud.

Op naar een hybride cloud model

‘Werkt u in de cloud of niet?’ Het is een vraag die niet meer aansluit op de dagelijkse praktijk, nu cloud-oplossingen een volwassenheidsstadium hebben bereikt. Steeds meer bedrijven upgraden hun IT-infrastructuur bovendien naar een ‘hybride’ cloud-model. Daarin hebben zij zelf de regie over welke data wél en welke data niet in de cloud wordt opgeslagen.

Risico’s van lokaal opslaan

Veel paneel- en machinebouwers slaan hun data lokaal op en gaan ervan uit dat dit de veiligste optie is. De lokale servers worden als voldongen feit gezien. Binnen veel branches, zoals defensie, is opslaan in de cloud vaak niet eens toegestaan vanuit bedrijfsoptiek. En bij veel grote internationale bedrijven vragen klanten vaak expliciet om hun data niet op te slaan in een cloud.

In de praktijk blijken er bij veel paneel- en machinebouwers echter ook risico’s te kleven aan een lokale server, doordat:

  • De server, met daarop alle data, wordt beheerd tot slechts één of enkele IT’ers
  • Updates en patches niet tijdig worden uitgevoerd
  • De IT-infrastructuur verouderd en/of onvoldoende beveiligd is

Waarom men lokaal blijft opslaan

‘Met de cloud zet ik al mijn kennis openbaar’, is de algemene opvatting in de paneel- en machinebouw. Men vertrouwt op de eigen server, terwijl de cloud pertinent wordt afgewezen. Daarnaast worden wijzigingen in een project vaak nog met de hand doorgevoerd.

Aantekeningen worden bijvoorbeeld met een rode stift op papier verwerkt. Het papier wordt in een bakje gelegd en vergeten of raakt zoek, waardoor wijzigingen niet goed worden verwerkt. Zou men dit digitaal en via de cloud doorvoeren, dan worden wijzigingen altijd goed gedocumenteerd en raken ze niet verloren.

De meeste werkprocessen binnen engineering worden uiteindelijk digitaal overgedragen. Data zijn onmisbaar, en moeten vaak te allen tijde en overal geraadpleegd kunnen worden. Steeds meer bedrijven maken daarom gebruik van hybride cloudoplossingen.

Hybride: deels naar de cloud

Bij een hybride cloud-oplossing kiest u zelf welke data wel en welke data niet in de cloud mogen worden opgeslagen. Zo kan het zijn dat u klantdata altijd lokaal wilt hebben opgeslagen, maar dat handleidingen en andere gegevens die niet patent- en privacygevoelig zijn wel naar de cloud mogen. De mogelijkheden zijn vaak uitgebreider dan men denkt.

Lokaal blijven opslaan of naar de cloud?

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van cloud-based werken? Download de infographic 'Lokaal blijven opslaan of (deels) naar de cloud?’ hier:

Download de infographic