• Home/
  • Trends/
  • Op weg naar één gemeenschappelijk engineering platform
Geschatte leestijd: 4 minuten

Op weg naar één gemeenschappelijk engineering platform

Met een efficiënter engineering- en productieproces kan de machinebouw in de toekomst de concurrentie voorblijven. Dit vraagt om een betere samenwerking tussen de verschillende disciplines. Een gemeenschappelijk, digitaal engineering platform speelt in deze samenwerking een cruciale rol.

Multidisciplinair platform

Een efficiënter engineeringproces begint met het benoemen van gestandaardiseerde, multidisciplinaire functionele bouwstenen. De volgende stap is het opslaan van deze gestandaardiseerde bouwstenen in één uniform engineering platform.

Iedere discipline krijgt op dit samenwerkingsplatform zijn eigen user interface, gericht op zijn specifieke taken. Alle gegevens over de bouwstenen worden centraal in het engineering platform bewaard en zijn voor alle engineers toegankelijk. Wanneer een engineer ergens in het ontwerp componenten toevoegt of aanpast, dan moeten deze wijzigingen ook direct beschikbaar zijn voor de andere disciplines.


Architectuur van een centraal multidisciplinair engineering platform

Dankzij het gemeenschappelijk engineering platform bestaat er nu een volledige transparantie tussen de deelgebieden. Vanuit een overzichtstekening of P&ID (processchema) kunnen de elektrische en pneumatische/hydraulische schema’s verder worden uitgewerkt. Gemeenschappelijke informatie wordt nu automatisch in de desbetreffende schema’s weergegeven.

Deze standaardisatie en het vastleggen hiervan in een gemeenschappelijk engineering platform heeft een belangrijk voordeel: alle informatie wordt maar één keer op één plek (object) opgeslagen. Bovendien kan dit systeem actief helpen fouten te voorkomen. Bijvoorbeeld door wijzigingen automatisch door te voeren of automatische meldingen voor conflicterende of ontbrekende zaken.

Alles digitaal

Voorwaarde voor het functioneren van dit platform, is dat hierin alle informatie wordt gedigitaliseerd, centraal opgeslagen, gedeeld en gekoppeld. Van componentendatabase tot en met schema’s en artikellijsten. Niet alleen binnen engineering en productie, maar ook tussen andere organisatieonderdelen zoals inkoop en productdocumentatie.

Een goede componentendatabase vormt een onmisbare schakel in een centraal engineeringplatform. Gelukkig leveren de toonaangevende componentenfabrikanten uitgebreide product- en componentinformatie. Deze productinformatie moet niet alleen logistieke informatie bevatten, maar daarnaast juist ook de relevante engineeringinformatie, zoals een schematische weergave van het product of component, functionele en fysieke specificaties en grafische macro’s en datasheets. Deze informatie moet via een directe internetkoppeling beschikbaar en opvraagbaar zijn in het engineeringplatform en ingelezen kunnen worden in de eigen standaardisatie.

Live koppeling met PLM en PDM

Naast digitaliseren is een integratie met het PLM (het Product Lifecycle Managementsysteem) – dat bestaat uit het ERP (Enterprise Resource Management) en het PDM (Product Data Managementsysteem) – een absolute voorwaarde voor een succesvol engineering platform. Denk hierbij onder meer aan een transparante doorvoer van de materiaalbehoefte uit het project naar inkoop, vastlegging van de verschillende projectversies met het bijbehorende beheer van deze versies.

Schrijf u in om up-to-date te blijven!