• Home/
  • Trends/
  • Procesautomatisering: de voordelen, toepassingsmogelijkheden en toekomst
Geschatte leestijd: 10 minuten

Procesautomatisering: de voordelen, toepassingsmogelijkheden en toekomst

Met procesautomatisering kun je de belangrijkste industriële processen efficiënter inrichten. Dat leidt tot een korte time-to-market, kostenbesparingen en een hogere productkwaliteit. In dit blog gaan we dieper in op alle voordelen, de implementatie en de toekomst van procesautomatisering. En hoe kan je met Eplan industriële processen automatiseren om onder andere je productiviteit te verhogen en een aantrekkelijkere werkgever te worden? Ook dat lees je in dit blog.

Wat is procesautomatisering?

Procesautomatisering is een combinatie van technologische toepassingen waarmee je bedrijfs- en fabrieksprocessen (deels) geautomatiseerd kunt laten uitvoeren. Technologieën die ingezet worden om processen te automatiseren zijn onder andere sensoren, data-analyse, PLC’s (Programmable Logic Controllers), elektrotechniek, pneumatiek en hydrauliek, robotica en AI. Het verschil tussen procesautomatisering en traditionele automatisering is dat procesautomatisering specifiek gebruikt wordt om werk- en industriële processen te automatiseren, terwijl traditionele automatisering alle mogelijke taken kan automatiseren. Procesautomatisering kom je tegen in verschillende sectoren, zoals in de maakindustrie waar het ingezet wordt om productieprocessen met lopende banden, sorteermachines, pompen en weeginstrumenten te monitoren en stroomlijnen. Maar ook in de energiesector waar procesautomatisering zorgt voor optimale efficiëntie van de energieopwekking van bijvoorbeeld een windmolen of zonnepanelen.

Afbeelding van een Programmable Logic Controller (PLC)

Voordelen van procesautomatisering

Procesautomatisering leidt tot meer efficiëntie en productiviteit. Doordat het aantal menselijke handelingen wordt beperkt, dalen de operationele kosten en het aantal menselijke fouten, terwijl de processnelheid, nauwkeurigheid en kwaliteit stijgen. Doordat medewerkers minder saaie, repetitieve handelingen hoeven uit te voeren, hebben ze meer tijd over voor strategische taken waarvoor menselijke denkkracht vereist is. Dat leidt eveneens tot meer tevreden personeel en maakt je tot een aantrekkelijke werkgever. Ook hogere klanttevredenheid is een belangrijk voordeel van procesautomatisering. Door gebruik te maken van automatisering in de vorm van apps, chatbots en selfservice-tools kunnen contact center teams klanten sneller, consistenter en beter helpen. Daarnaast leidt procesautomatisering tot een betere productkwaliteit en snellere time-to-market – ook voordelen die klanten kunnen waarderen.

Implementatie van procesautomatisering

Wil je procesautomatisering implementeren? Start dan met het plannen van een procesautomatisering strategie. Daarin identificeer je welke processen je kunt automatiseren. Ook bepaal je welke processen prioriteit hebben. Vervolgens inventariseer je welke technologieën je voor de automatisering van bepaalde processen kunt inzetten. Denk daarbij aan technologieën als Robotic Process Automation (RPA), data-analyse, machine learning en AI. Kijk ook hoe je deze technologieën kunt integreren om de efficiëntie en het gebruiksgemak van procesautomatisering te optimaliseren en de verschillende technologische oplossingen als totaal te kunnen beheren en bedienen. Procesautomatisering is ook mensenwerk: het zijn uiteindelijk de medewerkers die procesautomatisering moeten gaan gebruiken. Analyseer daarom voorafgaand aan de implementatie ook of er weerstand bestaat tegen procesautomatisering en hoe je die kunt wegnemen.

Diagram met verschillende onderdelen van het Robotic Process Automation (RPA) spectrum

Toekomst van procesautomatisering

Binnen de procesautomatisering zien we enkele opvallende trends. Ten eerste worden processen niet alleen meer geautomatiseerd, maar ook gedigitaliseerd met bijvoorbeeld machine learning, RPA en slimme sensoren. Ten tweede wordt procesautomatisering steeds vaker ingezet met als doel de bedrijfsvoering te verduurzamen. Bedrijven zien dat het mes van procesautomatiering aan twee kanten snijdt, met als resultaat meer duurzaamheid én minder kosten. Een derde trend is dat procesautomatisering ook meer oog heeft voor de veiligheid. Dat geldt voornamelijk in de industriële sector. In de toekomst gaan we ook vaker zien dat flexibiliteit belangrijker wordt in de automatisering van processen. Maakbedrijven en logistieke ondernemingen willen bijvoorbeeld real-time kunnen inspelen op voorraden, consumententrends en de marktsituatie. Dat vraagt om voorspellende procesautomatisering waarbij besluitvormingsprocessen steeds vaker autonoom plaatsvinden. Tot slot zien we dat AI een steeds grotere rol speelt in procesautomatisering waardoor meer en meer complexe processen worden geautomatiseerd en medewerkers meer ingezet worden voor strategische taken.

Procesautomatisering met Eplan

Met Eplan platformproducten zoals Pro Panel, Electric P8 en Preplanning kun je de informatievoorziening rond engineeringsprocessen automatiseren. Denk aan het geautomatiseerd genereren van bestel-, kabel- of configuratielijsten op basis van een elektrotechnisch schema. Vervangt een engineer een component of kort hij een kabel in? Dan wordt dat automatisch doorgevoerd in alle lijsten. Ook kunnen bestellijsten automatisch worden overgenomen in het ERP-systeem. Dat scheelt engineers veel tijd en voorkomt fouten door handmatig overtypen. Daarnaast kan Eplan suggesties geven over bruikbare componenten of de meest logische draadroute. En wanneer je jouw productdata op orde hebt, kan je met de Eplan-platformproducten en aanvullende tools als Eplan eBuild en Eplan Engineering Configuration (EEC) een stap verder gaan door de configuratie de automatiseren. Heb je bijvoorbeeld een transportband getekend? Dan kun je die als bouwsteen bewaren en later hergebruiken – een-op-een of in een aangepaste versie. Hoe meer processen je met Eplan automatiseert, hoe groter de database aan componenten, artikelen en bouwstenen wordt. En hoe meer tijdswinst dit oplevert.

Eplan Engineering Configuration (EEC)

Het mag duidelijk zijn: hoe eerder je met procesautomatiering begint en hoe meer processen je automatiseert, des te groter zijn de voordelen van procesautomatisering zoals meer productiviteit en flexibiliteit, een grotere winstgevendheid en tevreden personeel. Eplan zet zich in om bedrijven daarin zo goed mogelijk te ondersteunen met onder andere Pro Panel, Electric P8 en Preplanning voor het automatiseren van engineering, en Eplan eBuild en EEC voor het automatiseren van configuratieprocessen, en EPIS voor het automatiseren van gegevensoverdracht met ERP, PLM en PDM software. Zodat bedrijven niet alleen nu, maar ook in de toekomst kunnen het maximale uit procesautomatisering kunnen halen en hun concurrentiepositie kunnen blijven verbeteren.Kom in contact met onze specialisten

Processen automatiseren met Eplan? Onze technisch specialisten helpen je graag. Maak een afspraak met onze specialisten via het contactformulier.

Vul het contactformulier in

Schrijf u in om up-to-date te blijven!