• Home/
  • Trends/
  • Wat is automated engineering en waarom is het belangrijk?
Geschatte leestijd: 10 minuten

Wat is automated engineering en waarom is het belangrijk?

Automated engineering is een game changer: bedrijven die deze ontwerpwijze snel implementeren, profiteren van concurrentievoordeel op verschillende fronten. Zo worden ze efficiënter, maken ze minder fouten en kunnen ze meer met minder technisch personeel doen. Wat levert automated engineering nog meer op? Op welke manier wordt automated engineering toegepast in verschillende sectoren, waaronder de machinebouw en energiesector? En hoe implementeer je automated engineering?

Automated engineering is het proces waarbij software repetitieve handelingen in het ontwerpproces automatiseert, zoals het genereren van elektrotechnische schema’s en documentatie. Dit leidt tot efficiëntere en effectievere engineering van uiteenlopende apparaten, machines en werktuigen.

Belangrijkste technologieën voor automated engineering

Softwareoplossingen die veel worden gebruikt bij het automatiseren van engineeringswerkzaamheden zijn Eplan eBuild en Eplan Engineering Configuration (EEC). Eplan eBuild is software voor automatische schemageneratie. Daarmee kunnen engineers eerder ontwikkelde schema’s of delen daarvan (macro’s) hergebruiken. Zo hoeven ze niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Met EEC kunnen organisaties het samenstellen van elektrische schema's en stroomschema's, 3D-schakelkasten en documentatie automatiseren. Dat levert gestandaardiseerde output op voor vervolgstappen in het engineeringsprocessen, zoals het bouwen van paneelkasten.

Voordelen van automated engineering

Bij automated engineering worden tijdrovende, handmatige werkzaamheden geautomatiseerd. Dat betekent dat het ontwerpproces vele malen nauwkeuriger en efficiënter wordt. Zo heeft Eplan bij een producent van logistieke systemen het engineeringsproces van standaard lopende banden weten terug te dringen van twee weken naar vijf minuten. Dat brengt ook de nodige kostenvoordelen met zich mee. Naast een tot 80% snellere time-to-market zorgt automated engineering voor een drastische vermindering van het aantal handmatige fouten. Engineers hoeven immers veel minder routinematige klip-en-plak werkzaamheden uit te voeren bij het opstellen van schema’s en documentatie. Deze toegenomen nauwkeurigheid zorgt uiteindelijk ook voor een betere kwaliteit van het eindproduct. Lees hoe Eplan automated engineering heeft gerealiseerd bij deze producent van logistieke systemen.

Automated engineering als oplossing voor personeelstekort

Een ander voordeel van automated engineering? Het maakt het werk van engineers een stuk leuker. Automated engineering neemt repetitieve werkzaamheden van ze over. Daardoor houden engineers meer tijd over voor taken waarvoor menselijke denkkracht vereist is, zoals R&D-werkzaamheden. Indirect biedt automated engineering daarmee ook een oplossing voor de schaarste aan technisch personeel. De kennis van ervaren engineers zit nu immers opgeslagen in de software, waardoor deze niet uit de organisatie wegsijpelt als ervaren engineers uit dienst treden. Bovendien kunnen starters eerder aan de slag, want zij hebben geen uitgebreide elektrotechnische ervaring en kennis van de klantorganisatie nodig om elektrotechnische schema’s te genereren. En last but not least; doordat veel engineeringstaken geautomatiseerd zijn, kunnen organisaties veel meer elektrotechnisch werk doen met hetzelfde aantal personeelsleden.

De rol van automatisering in verschillende sectoren

Automated engineering is interessant voor bedrijven uit uiteenlopende sectoren, van de gezondheidszorg tot de high-tech industrie en van de voedingsmiddelenindustrie tot logistiek en transport. Het brengt namelijk voordelen met zich mee voor elke organisatie die de proceskosten wil terugdringen en tegelijkertijd de productiviteit en productkwaliteit wil verbeteren. Een sector die veel te winnen heeft met automated engineering is de machinebouw en industriële automatisering. Ook voor de energiesector kan automated engineering veel opleveren, zoals bij het ontwerpen van installaties en infrastructuur. Deze branche staat namelijk voor de uitdaging om de energietransitie te faciliteren, terwijl het aantal beschikbare technici terugloopt. Automated engineering biedt dan de oplossing. Hiermee kunnen energiebedrijven meer elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren met minder geschoold personeel. Lees wat Eplan kan betekenen voor de energiesector.

Uitdagingen bij het implementeren van automated engineering

Het integreren van automated engineering in bestaande processen en platformen kan voor uitdagingen zorgen. Een mogelijke oplossing daarvoor is automated engineering software zoals EEC. Een organisatie die daarmee integratieproblemen voorkomt is Eaton. Deze producent van apparatuur voor stroomverdeling, schakelingen en besturing heeft alle menselijke handelingen in het schemageneratieproces weten te automatiseren. Daarnaast heeft Eaton de output van automatische schemageneratie dusdanig gestandaardiseerd dat EEC het opvolgende paneelbouwproces grotendeels geautomatiseerd kan oppakken. Een andere uitdaging bij het overstappen naar automated engineering is dat de werkzaamheden van engineers veranderen en zij daar extra skills voor nodig hebben. Zo moeten elektrotechnische engineers bij automated engineering meer interdisciplinair samenwerken, onder andere met mechanische engineers en software developers. Dat vraagt om communicatieve vaardigheden. Ook moeten zij conceptueler gaan denken, zodat ze in staat zijn boven de technische oplossing uit te stijgen en het grotere plaatje te zien. Basiskennis van mechanische engineering en software development is dan een pré.

Stappenplan voor de implementatie van automated engineering

Hoe implementeer je automated engineering? Tot een bepaalde hoogte is dat maatwerk. Toch zijn er enkele implementatiestappen en best practices die voor elke organisatie gelden. Begin met de processen en processtappen te identificeren die herhaalbaar zijn. Daar valt met automated engineering de grootste efficiëntieslag te maken. Kijk dan in hoeverre deze stappen al zijn gestandaardiseerd en standaardiseer deze nog verder waar mogelijk. Want zonder standaardisatie, geen automatisering. Start dan automated engineering en monitor hoeveel tijdswinst dat oplevert. Is dit minder dan dat engineers er instoppen? Op een gegeven moment moet je dat omslagpunt voorbij zijn. Je kunt dit eventueel versnellen door voorafgaand aan de implementatie de processen die input leveren voor schemageneratie en het opstellen van documentatie te stroomlijnen en te standaardiseren. Bijvoorbeeld door de input voor automated engineering te laten genereren door een sales configurator waarin de verkoopafdeling of klant zijn wensen kan doorgeven binnen gestandaardiseerde kaders. De volgende en afsluitende stap in de implementatie van automated engineering is een gebruikerstraining. Want wanneer engineers weten hoe ze alles uit de software voor schemageneratie kunnen halen, is de efficiëntiewinst die je met automated engineering boekt het grootst.

Haal alles uit automated engineering met een gebruikerstraining

Wil jij een zo groot mogelijke efficiëntieslag maken met automated engineering? Zorg dan dat jouw engineers goed met automated engineerings software zoals eBuild en EEC kunnen werken. Bij Eplan vind je daarvoor verschillende trainingen

Meer informatie over Eplan gebruikerstrainingen

Schrijf u in om up-to-date te blijven!