Geschatte leestijd: 4 minuten

Een nieuwe professionaliseringsslag met EPLAN Fluid

Van Herk Mechatronica is een werktuigbouwkundig engineeringsbureau. Ze bedenken, ontwikkelen én bouwen klantspecifieke oplossingen op het gebied van productieautomatisering en special tooling voor de industrie. Een proces dat aanzienlijk professionaliseerde met de implementatie van EPLAN Fluid. We spreken de eigenaar, Ruud van Herk, over de vernieuwing die de integratie van EPLAN met zich meebracht.

De uitdaging

Op het gebied van industriële automatisering en special tooling, voert Van Herk Mechatronica diverse projecten uit. Onlangs kreeg het bedrijf een aanvraag van een autofabrikant. De vraag was of hun producten volautomatisch in- en uit een bewerkingscentrum gehaald konden worden. Daar kwam veel pneumatiek bij kijken.

De uitdaging bij het werken met pneumatiek, is dat het vraagt om gedetailleerde schema’s. Van Herk: “Tot voor kort maakten we de schema’s zelf met behulp van ons eigen CAD pakket. Totdat we deze grote aanvraag kregen, waarin veel pneumatiek werd gebruikt. In de opdracht stond bovendien een vereiste: de schema’s moeten worden aangeleverd in EPLAN Fluid.”

De oplossing

Van Herk overweegt in eerste instantie om de aanvraag te outsourcen. Toch besluit hij uiteindelijk om EPLAN Fluid te omarmen. “Iedereen in ons werkveld werkt ermee of kent EPLAN. Het voordeel is dat we onze documentatie ermee kunnen koppelen aan die van een ander bedrijf.”

Voorheen liep Van Herk al snel tegen een uitdaging aan: bij het ontwerpen van een machine, is vooraf nog veel onduidelijk. Elke keer dat Van Herk Mechatronica met externen communiceert, kost dit veel tijd en ontstaat er een kans op (communicatie)fouten. “Omdat we geen tekeningen hadden, liep er geregeld een monteur binnen met een doos cilinders en sensoren, en de vraag waar deze geplaatst moesten worden. Zo besteedden we vaak veel extra tijd in het opzoeken of uitleggen waar deze cilinders en sensoren geplaatst moesten worden.”

In EPLAN Fluid is het ontwerp in één handeling vast te leggen. Zo is direct de documentatie op orde. “We konden het ontwerp op deze manier helder communiceren met de leveranciers. Ook het bestellen van de componenten verloopt nu foutloos. De bestellijst is namelijk tegelijk met het ontwerp klaar. En de monteur kan aan de hand van de tekeningen moeiteloos aan de slag. Hiermee besparen we een hoop tijd.”

Van Herk vindt het fijn dat hij met EPLAN niet gebonden is aan één merk. “Als een klant cilinders of componenten wil van een bepaalde leverancier dan kan dat, omdat EPLAN onafhankelijk is. Wij willen ons niet binden aan leveranciers. Wanneer we onafhankelijk zijn, kunnen we altijd de beste oplossing kiezen. En dat is niet altijd één en dezelfde leverancier.”

De resultaten

Dankzij EPLAN Fluid, is Van Herk Mechatronica in staat om alles goed vast te leggen. Daarmee besparen ze veel tijd bij het bestellen en monteren, en wordt de foutkans tot een minimum gereduceerd. Ook in de communicatie richting andere partijen brengt EPLAN Fluid veel gemak: met één simpele druk op de knop is de documentatie gereed en kan de productieafdeling aan de slag.

Van Herk: “We komen veel professioneler voor de dag. Als we nu met een klant om tafel zitten kunnen we stante pede documenten, handleidingen en schema’s neerleggen. Dat we een grote professionaliseringsslag hebben gemaakt, valt onze klanten ook op. We krijgen er dan ook mooie complimenten over.”

Bekijk de video

Wilt u meer weten over hoe Van Herk Mechatronica een nieuwe professionaliseringsslag met EPLAN Fluid heeft kunnen maken. Bekijk dan de video:

Bekijk de video

Schrijf u in om up-to-date te blijven!