• Home/
  • Klantverhalen/
  • Van Rennes Industrial Automation: we zijn altijd op zoek hoe het proces beter en sneller kan
Geschatte leestijd: 6 minuten

Van Rennes Industrial Automation: we zijn altijd op zoek hoe het proces beter en sneller kan

Van Rennes Industrial Automation uit Heinenoord is specialist in het automatiseren van productieprocessen en machinebesturing. Sinds het bedrijf in 2012 startte met EPLAN, weten de engineers hun werkproces steeds verder te optimaliseren. “Zo worden we steeds beter, steeds efficiënter en steeds sterker”, stelt hardware engineer en inkoper Kees Lock. Van Rennes werd begin 2021 EPLAN Certified Company.

Van Rennes Industrial Automation komt voort uit de procesautomatiseringsdivisie van elektrotechnisch installatiebedrijf Van Rennes uit Klaaswaal. In 2013 werd het bedrijf zelfstandig en ging het een samenwerking aan met Numafa, een fabrikant van grote industriële wasmachines voor recyclebare kratten en fusten. Lock: “Machinebouw en automatisering gaan uiteraard hand in hand, en Numafa en Van Rennes vullen elkaar hierin aan om zo goed mogelijk aan de klantwens te voldoen.” Ondertussen telt Van Rennes 25 medewerkers, waaronder zeven hardware engineers, zeven software engineers, twee paneelbouwers en drie monteurs. Het bedrijf is wereldwijd actief in machinebouw en glas- en tuinbouw en doet onder meer de procesautomatisering voor verschillende opdrachtgevers.

Procesoptimalisatie

Kees Lock heeft de hele transitie vanaf het begin meegemaakt. Hij begon ooit als leerlingmonteur, werd daarna AutoCad-tekenaar en begon vanuit die functie processen te optimaliseren. “Voor onszelf, maar uiteindelijk voor een betere dienstverlening naar de klant. Voor Numafa bijvoorbeeld hebben we een tellijst gemaakt met elektrische varianten voor hun machineonderdelen. Als Numafa doorgeeft wat nodig is, kan onze hardware engineer in korte tijd de bijbehorende schema’s maken en kunnen we snel offerte uitbrengen. Bij akkoord kunnen we gelijk starten met werkvoorbereiding, materiaalinkoop en de systeemsoftware. Als alle materialen binnen zijn, bouwen de paneelbouwers de schakelkasten en kunnen onze monteurs en software engineers alles bij de klant aansluiten en installeren.”

Eén keer vastleggen

Van Rennes gebruikt Electric P8 professional voor 2D-schakelkastnavigatie en EPLAN Pro Panel voor het driedimensionaal ontwerpen van schakelkasten. Lock: “De kracht van EPLAN zit ‘m in alles één keer vastleggen, waarna je de gegevens kunt blijven gebruiken. Een efficiënt werkproces is belangrijk nu technisch talent steeds schaarser wordt. We konden al de functie van werkvoorbereider en tekenaar combineren in de functie van hardware engineer. Met EPLAN Pro Panel willen we in de toekomst ook de paneelbouw vereenvoudigen, zodat we onze specialisten ook op andere posities kunnen inzetten, waar hun kennis en ervaring meer tot hun recht komt. Bijvoorbeeld bij tijdkritische werkzaamheden in bestaande installaties tijdens een geplande productiestop.”

Voortdurende verbetering

Procesoptimalisatie zit in het DNA van Van Rennes. Lock: “We kijken voortdurend hoe we nog sneller en beter kunnen werken. Doordat alle artikelen zijn vastgelegd, hebben we intern bijvoorbeeld nooit meer discussies meer over artikelkeuze: we streven naar zoveel mogelijk standaardisatie. En dankzij de vertaaltool kunnen we met twee klikken ons schema en de documentatie omzetten in Duits, Engels of Frans. We maken ook gebruik van macro’s. EPLAN voedt ons daarvoor voortdurend met tips & tricks voor verdere verbetering. Wij checken altijd of wij die in ons voordeel kunnen inzetten. Zo ja, dan maken we er werk van.”

EPLAN Certified Company

Begin 2021 werd Van Rennes Automation een EPLAN Certified Company. Kees: “Wij kregen dit kwaliteitslabel omdat een van onze medewerkers een EPLAN Certified Engineer is en omdat we daarnaast vijf Professional-licenties hebben. We kunnen ons daarmee profileren als EPLAN expertisebedrijf en zo inspelen op de wensen vanuit de markt. Daarnaast kun je met een hoger kennisniveau de processen verder optimaliseren.”

Ook een EPLAN certificering?

Wilt u zich als engineer onderscheiden met het EPLAN Certified Engineer-kwaliteitslabel? Bedrijven die een ECE-engineer in dienst hebben, kunnen in aanmerking komen voor het EPLAN Certified Company-kwaliteitslabel. Lees hier meer over de voorwaarden en de voordelen.

Schrijf u nu in voor het ECE-opleidingstraject

Schrijf u in om up-to-date te blijven!