• Home/
  • Tips/
  • Hoe u 2D-werkinstructies uit een virtuele 3D-kastindeling haalt
Geschatte leestijd: 4 minuten

Hoe u 2D-werkinstructies uit een virtuele 3D-kastindeling haalt

U heeft uw kast inmiddels ingedeeld in 3D en deze staat netjes virtueel klaar. Er is geen sprake van aangrenzende componenten dankzij ‘collision control’ en ook de draadroutering en klimatisering zijn geoptimaliseerd. Maar hoe krijgt u nu automatisch uw werkinstructies uit EPLAN Pro Panel, zodat de monteurs (en in het ultieme geval de CNC-machine) ermee aan de slag kunnen?

Automatisch foutloze werkinstructies genereren

In de verschillende stadia van het kastontwerp zijn er verschillende dimensies, ofwel 3D-modelaanzichten. Voor elk modelaanzicht moeten 2D-werkinstructies (platte tekeningen) worden gemaakt, om de componenten te kunnen plaatsen. Vroeger werden deze instructies altijd handmatig getekend, waarbij de nauwkeurigheid niet altijd optimaal was.

EPLAN Pro Panel kan deze werkinstructies automatisch foutloos genereren, inclusief legenda met onder meer de onderdeelcodering, het positienummer, de naam van elk component en het artikelnummer. De instructies helpen monteurs om de kast op te bouwen en gaten te boren op exact de juiste plek.

Om bovenstaande te laten slagen in de praktijk, is het volgende nodig:

  • Breed inzetbare (multidisciplinaire) monteurs
  • Een CNC-machine voor de mechanische paneelbewerking

Wanneer uw bedrijf niet beschikt over een CNC-machine, kunnen met EPLAN Pro Panel boorpatronen in een verhouding van 1:1 in PDF-bestanden worden uitgevoerd, specifiek voor elk component. Dit sjabloon kan op ware grootte met een plotter of grootformaatprinter worden afgedrukt en voor het handmatig boren van de montageplaat worden gebruikt.

Wire Terminal en Smart Wiring

CNC-machines als de Perforex van Rittal kunnen direct worden aangestuurd vanuit Pro Panel. Hetzelfde geldt voor een bedradingsconfectiemachine, ofwel Wire Terminal, waarmee u zeer nauwkeurig tot wel 36 verschillende aders volautomatisch kunt produceren. Maakt u gebruik van EPLAN Smart Wiring, dan kunnen ook niet-technisch opgeleide medewerkers voor het bedradingswerk worden ingezet.

Smart Wiring visualiseert de bedrading en zorgt dat alle gegevens voor de productie van schakelkasten in digitale vorm beschikbaar zijn. Alle kennis over bedrading en uitvoering zit in de software. Denk aan bron- en doelbeschrijving, aansluitcodering, dwarsdoorsnede, kleur, draadlengte, draad afwerking of exacte routeringstrajecten. Tijdrovende en foutgevoelige bedrading op basis van schema’s waarbij veel kennis nodig is, is verleden tijd.

Bij een (last-minute) wijziging hoeft bovendien niet alle documentatie handmatig aangepast te worden, maar kunnen alle modelaanzichten en de besturingsbestanden voor de CNC-koppeling met één druk op de knop automatisch geüpdatet worden. Zo wordt dubbel werk c.q. handwerk voorkomen, evenals fouten verderop in het productieproces.

Efficiënter te werk met EPLAN Pro Panel

Door te werken met automatisch gegenereerde 2D-werkinstructies uit een virtuele 3D-kastindeling, behaalt u een enorme tijdsbesparing.

Download het e-book

Schrijf u in om up-to-date te blijven!