• Home/
  • Tips/
  • De perfecte combinatie tussen techniek en mens
Geschatte leestijd: 4 minuten

De perfecte combinatie tussen techniek en mens

Hoe is het om EPLAN trainer te zijn? Henk-Jan van Eijk vertelt over de verschillende facetten van zijn werk en hoe hierin mens en techniek mooi samen komen.

Van Sales Binnendienst naar fulltime trainer

Ik hou van techniek en ik vind het leuk om met mensen om te gaan. Als trainer kan ik die twee zaken combineren. Bij mijn vorige werkgever besteedde ik een deel van mijn tijd bij de Sales Binnendienst en was ik daarnaast parttime trainer. In beide activiteiten kon ik techniek combineren met menselijk contact. Maar in de sales gaat het uiteindelijk toch vooral om het halen van targets. Dus toen ik in 2006 fulltime als trainer bij EPLAN aan de slag kon, heb ik die mogelijkheid met beide handen aangegrepen.

Leerstijlen

Eén van de fascinerende aspecten van het geven van trainingen is het omgaan met verschillende leerstijlen. Over het algemeen leg je iets uit en geef je vervolgens oefeningen om de stof eigen te maken. Bij sommigen werkt dat prima, maar anderen moeten eerst verwerken wat ze hebben gehoord. Met wat meer uitleg komt het dan uiteindelijk helemaal in orde. Weer anderen stellen vooral veel vragen of gaan met elkaar in discussie. Al die verschillende leerstijlen moeten in een training aan bod komen.

Sommige techneuten willen daarentegen eigenlijk helemaal geen uitleg. Die willen meteen aan de slag: 'learning by doing'. En weer anderen werken het liefst met voorbeelden. Persoonlijke aandacht is daarom belangrijk. Het is in de kleine groepen waar ik mee werk – maximaal acht personen – zaak bij iedere cursist uit te vinden wat het beste aanslaat.

Afstand nemen

Dat is juist niet per se wat de cursist verwacht. Uit onderzoek blijkt, dat je het meest leert van de leerstijlen die je niet van nature zelf toepast. Verder leren cursisten ook van elkaar. Als je daar open voor staat, merk je dat anderen soms een andere manier van denken volgen - die ook werkt. Mensen blijven graag doen wat ze altijd deden, maar een cursus leert je dat het ook anders kan.

Het geeft je de mogelijkheid om eens van een afstandje naar je eigen werkmethoden te kijken, en je af te vragen hoe het hele proces efficiënter zou kunnen. Tijd investeren om later tijd te winnen. Door de drukte en waan van de dag tijdens het reguliere werk kom je daar gewoonlijk niet aan toe. Dat vind ik een meerwaarde.

Functionele gezelligheid

Trainingen vinden van negen uur 's ochtends tot half vijf 's middags plaats in Zevenaar, Reeuwijk of Oisterwijk. Dat betekent dat ik vanuit mijn woonplaats Gorinchem gemiddeld wel zo'n tweeënhalf uur in de auto doorbreng, met een luisterboek of een muziekje op. Dan kom ik om half negen aan en zet alles klaar. Een goede lunch draagt bij aan een comfortgevoel, waarbij mensen gemakkelijker leren. Cursisten zeggen weleens gekscherend: als de training niet bevalt, maken de maaltijd en de gezelligheid veel goed.

Die gezelligheid is natuurlijk prettig, maar heeft daarnaast een functie. Als ze een beetje los komen en wat vertellen, kan ik de achtergrond van de cursisten beter begrijpen. Hoe werken ze met EPLAN? Wat is voor hen belangrijk? Als ik dat weet, kan ik bepaalde accenten in mijn training leggen waardoor ze er nòg meer aan hebben.

Wordt een EPLAN professional

Wij bieden een scala van trainingen aan, speciaal afgestemd op uw wensen. Meer weten over onze trainingen? Ga naar de EPLAN trainingen pagina:

Ga naar EPLAN trainingen

Schrijf u in om up-to-date te blijven!