Hoe automatisering je werk als engineer leuker maakt
Wat je ook optimaliseert op het gebied van engineering middels software en CNC-machines, het heeft allemaal tot doel de productie te verbeteren. De inrichting van het engineeringsproces is daarom cruciaal voor het eindresultaat van elk project. Automatisering zorgt dat de foutkans omlaag gaat. Maar maakt dit je werk als engineer minder uitdagend of juist uitdagender? In dit blog leest u een aantal praktische tips om uw werk als engineer leuker te maken, juist wanneer u automatiseert.
1. Werk parallel
Prefabricage kennen we allemaal van de woningbouw. Waarom zou het in de paneelbouw niet werken? Door al zo vroeg mogelijk in het werkproces delen van een kast parallel aan elkaar af te ronden, kan aanzienlijke tijd worden bespaard in de assemblage. Voorwaarde is dat verschillende personen gelijktijdig aan dezelfde kast werken. Werk met elkaar, in plaats van naast elkaar.
Doordat kasten vrijwel nooit stil blijven staan in het proces, wordt ook wel van flowproductie gesproken. Stop met uitvinden tijdens het proces en bereid al het werk alvast voor in 3D.
2. Bouwen zonder fouten
Gezien de deadlinedruk van de huidige paneelbouwmarkt, moet een kast in één keer goed zijn. De essentie van EPLAN Pro Panel is dat je een kast al kunt bouwen voordat dat je de benodigde spullen hebt. Door te ontwerpen in 3D, kan 95% van de fouten worden opgelost, nog vóórdat het schema wordt aangeleverd bij productie.
Wanneer een fout wordt gesignaleerd kan dit in de 3D-tekening namelijk in een mum van tijd worden verholpen. Binnen EPLAN wordt dan ook weleens gekscherend gesproken van ‘digitaal restmateriaal’. Bovendien kan worden gecommuniceerd naar CNC-machines, waardoor de kans op menselijke fouten verder wordt geminimaliseerd.
3. Doorbreek onzichtbare muur
Afdelingen werken doorgaans met hun eigen informatiesysteem en delen hun informatie in Pdf-bestanden met andere afdelingen. Dit levert dubbel werk op aangezien elke afdeling die informatie dan weer in hun eigen systeem zal moeten borgen. Bovendien bestaat er de kans op miscommunicatie. Breng daarom het gesprek op gang tussen productie en engineering, bijvoorbeeld door elke dag te starten met een stand-up meeting van een paar minuten.
Pro Panel maakt bovendien een vertaalslag tussen wat er in Electric P8 wordt bedacht en wat er in productie wordt gemaakt. Dit maakt onderlinge communicatie in theorie nog minder nodig. Het is juist dan raadzaam om, ook als je al van Pro Panel gebruikmaakt, stand-ups te houden.
4. Start klein, met een pilotproject
Automatisering betekent niet dat je meteen bij elk project volledig digitaal gaat werken. Denk eerst na over het gewenste eindresultaat, voor je je werkprocessen anders gaat inrichten. Begin klein, met de prefabricage van panelen. Dit kan zowel voor series als voor specials.
Immers, ook ingewikkelde projecten kennen eenvoudige onderdelen. Een brug van een schip wordt niet in één geheel in elkaar gezet, want dan kan hij nooit in de vrachtwagen. In zo’n apart geproduceerd stuk zit een losse montageplaat, waar alle componenten op gaan. Neem die montageplaat, prefabriceer die, en denk op die manier na over het grote geheel.
De eerste stap naar 3D
Door vanuit 3D-software te werken wordt er niet alleen tijd gewonnen omdat er minder fouten worden gemaakt, maar het bouwen van de panelen kost daarbij ook minder tijd. Door over te stappen van 2D tekenen naar 3D samenstellen is een eerste stap in het automatiseringsproces gemaakt.
Pak ook je vrijheden als engineer. Weet wat je waard bent en blijft niet in het verleden hangen, als je zelf innovatief wilt zijn. Hoe leuk is het als je hier je collega’s ook warm voor kunt krijgen? Door te innoveren wordt je werk leuker. En zeg nu zelf: wie wil nu niet dat de foutkans omlaag gaat, de kwaliteit hoger wordt én de time-to-market versnelt?
E-book: van 2D tekenen naar 3D samenstellen
Meer weten? Download dan gratis het e-book ‘Van 2D tekenen naar 3D samenstellen’, met daarin zes redenen waarom je hier als toekomstgerichte engineer niet omheen kunt.