Hoe kan je efficiënt engineeren?
Als bedrijf werk je met engineeringstools. Maar sluiten deze tools wel aan op jouw werkwijze? En zo ja, haal je wel alles uit de beschikbare hulpmiddelen? In dit blog zoomen we in op deze twee kanten van Efficient Engineering.
Wat is Efficient Engineering?
Efficient Engineering bestaat uit twee facetten. Aan de ene kant draait het om efficiency (de dingen goed doen). Beschik je als bedrijf over de juiste tools en heb je hiervan de juiste kennis om snel en met zo min mogelijk fouten en aanpassingen een product te ontwikkelen? “Ofwel, heb je het juiste gereedschap in jouw toolbox en begrijp je hoe je gereedschap werkt?”, zegt Johan Lentjes, Technical Business Manager bij EPLAN.
Aan de andere kant draait het bij Efficient Engineering om effectiviteit, ofwel de goede dingen doen. Bedrijven die efficiënt engineeren, beschikken niet alleen over de juiste tools en kennis, maar hebben ook breder gekeken naar hun bedrijfs- en ontwerpprocessen, zodat ze weten welke informatie op welke moment in het proces nodig is. Wanneer elk onderdeel in het proces de juiste informatie krijgt, het proces verrijkt en de informatie vervolgens doorgeeft, dan spreken we van effectief engineeren. Dit begint bij een concept en eindigt in de meeste gevallen bij het realiseren en onderhouden van een product.
Hoe kan je efficiënter engineeren?
Daarvoor moet je als bedrijf zowel de efficiency als de effectiviteit verhogen. Dus zorg dat je de passende tools in huis hebt, dat je maximale meerwaarde uit die tools haalt en dat je de verschillende processen op elkaar afstemt. Hoe pak je dat aan? Begin klein door eerst een deel van het engineeringsproces effectiever en efficiënter te maken. Je kunt bijvoorbeeld starten met het structureren van de informatieoverdracht van sales naar design voor een specifiek product, bij voorkeur een product dat je goed kent en vaak bouwt.
Lentjes geeft een voorbeeld: “Vaak beschrijft sales een ontwerp in een Excel of Word-bestand. De engineers laten daar dan deels hun eigen interpretatie op los, waardoor het uiteindelijke ontwerp niet helemaal overeenkomt met wat sales aan de klant heeft aangeboden. Dat resulteert in ontwerp- en mogelijk ook productiefouten die je later weer moet herstellen. Hoe minder een engineer hoeft te interpreteren, hoe sneller en met minder fouten een product ontwikkeld en gerealiseerd wordt.”
Wat zijn de voordelen van Efficient Engineering?
Door effectief en efficiënt te engineeren, verklein je het aantal ontwerp- en productiefouten. De informatieoverdracht tussen afdelingen is gestructureerd en de processen tussen verkoop, ontwerp en productie sluiten beter op elkaar aan. Daardoor verkort je ook de doorlooptijd: het eindproduct rolt eerder van de band. Dat zorgt voor tevreden klanten. Bovendien is het prettiger werken voor engineers en machinebouwers, waardoor je een aantrekkelijke werkgever wordt – ook niet onbelangrijk in tijden dat goede technici schaars zijn. EPLAN kan daarbij helpen met trainingen en consulting. Lentjes: “In de basis kun je stellen dat onze trainingen de efficiency verhogen en dat onze consultingdiensten zich meer op de effectiviteit richten.”
Op welke gebieden kan jij jouw engineering efficiënter en effectiever maken? Lentjes: “Om te verbeteren, moet je eerst weten waar je nu staat. Om weer het voorbeeld van informatieoverdracht te gebruiken; hoe verzamel je projectinformatie, hoe structureer je die en hoe zet je die door? Daarvoor hebben we bij EPLAN het Engineering Level Assesment ontwikkelt. Op basis van een gesprek met een klant, vullen wij een gevalideerd assessment in over het engineeringproces. Daaruit rolt een score tussen de één en vijf. Hoe hoger je scoort, hoe meer waarde je uit onze tools haalt.
Hoe efficiënt en effectief engineert jouw organisatie?
Vraag een Engineering Level Assesment (ELA) aan door het invullen van onderstaand formulier.