• Home/
  • Tips/
  • Hoe optimaliseer ik automatisch de routering van mijn bedrading?
Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoe optimaliseer ik automatisch de routering van mijn bedrading?

Wanneer het routeren van de draden niet automatisch gebeurt, doet elke monteur dit op zijn eigen manier, volgens zijn eigen ervaring en routines. Zelfs wanneer dezelfde monteur voor de tweede keer eenzelfde kast bedraad, is de kans echter groot dat de routering die hij kiest niet identiek is aan de eerste. Dit kan voorkomen worden met bedradingsautomatisering in EPLAN Pro Panel.

Routering EPLAN Pro Panel

EPLAN Pro Panel helpt engineers om in een virtueel model, dankzij simulaties, de beste routering te vinden. Pro Panel vertelt u door middel van kleuren of de bedrading op de meeste optimale volgorde ligt en of de vulcapaciteit van de draadkokers niet overschreden wordt. Net als collision control en thermal design, is dit een hulpmiddel dat vertelt of het ontwerp wel of niet optimaal is. Onder meer door ruimte te houden voor de afvoer van warmte en eventuele toekomstige aanpassingen.

U kunt na het ontwerpen automatisch een bedradingslijst genereren, waarbij de draden geoptimaliseerd zijn op basis van de indeling van de kast. Deze vakkennis zit ingebouwd in Pro Panel, waardoor u een veel grotere schil aan medewerkers kunt inzetten, vooral bij pieken in werkdruk. Idealiter wordt daarbij gebruikt gemaakt van EPLAN Smart Wiring-instructies. Een voorbeeld hiervan is PIA Service BV uit Joure.

Smart Wiring zorgt er niet alleen voor dat de kans op fouten wordt gereduceerd. Het stelt paneelbouwers ook in staat om niet-technisch opgeleid personeel in te zetten voor bedradingswerkzaamheden die voorheen alleen door monteurs konden worden gedaan. Alle benodigde kennis en routines zijn ingebouwd in de software, die de bedrading visualiseert op een iPad of andere tablet.

Bedradingsautomatisering met EPLAN Pro Panel

EPLAN Pro Panel is een CAE-oplossing voor de 3D-engineering van schakelkasten en schakelinstallaties. Dit biedt u als ontwerper en als paneelbouwer tal van mogelijkheden. Van paneelontwerp vanuit de detailengineering, virtual prototyping, digitale communicatie, directe aansturing van productiemachines tot en met bedradingsinformatie op een tablet. Bekijk hier de webcast “Mogelijkheden 3D-schakelkastengineering in een notendop” en ontdek hoe bedradingsautomatisering in de praktijk wordt gebracht in EPLAN Pro Panel.

Begin vandaag met 3D tekenen

Meer weten? Download dan gratis het e-book ‘Van 2D-tekenen naar 3D samenstellen, met daarin zes redenen waarom je hier als toekomstgerichte engineer niet omheen kunt.

Download het e-book

Schrijf u in om up-to-date te blijven!