• Home/
  • Tips/
  • Klassieke engineering versus kasten ontwerpen in 3D
Geschatte leestijd: 3 minuten

Klassieke engineering versus kasten ontwerpen in 3D

Engineering en productie zijn twee compleet verschillende disciplines. Veel paneelbouwers werken daarom met een externe engineeringspartij. Het ontwerpproces kan ook intern worden belegd, maar ook dan staat het los van de productie, als aparte afdeling. Miscommunicatie ligt altijd op de loer. Het is daarom zaak de paneelbouwer eerder bij het ontwerpproces te betrekken. Maar hoe doe je dit? Het antwoord: 3D.

Honderd procent digitaal correct

De moderne paneelbouwer wil graag met zijn klant meedenken in het ontwerptraject. De traditionele paneelbouwer denkt anders. Hij krijgt het eindproduct van engineering in een schemapakket en heeft er wel commentaar op, maar is niet betrokken bij de voorkant van het ontwerpproces. Het belangrijkste excuus om niet te digitaliseren en automatiseren: “Wij hebben het altijd zo gedaan.” Er is nog genoeg klandizie om dergelijke plannen uit te stellen.

Het probleem is dat wanneer je alleen een schemapakket overdraagt – waar in feite alleen de werking van het project in staat en eventueel de componentcodes of artikellijst – de monteur zelf moet achterhalen hoe de kast moet worden opgebouwd. De werkvoorbereider moet dan handmatig alle werkinstructies maken.

In de praktijk blijken die instructies niet altijd waterdicht te zijn: wat in theorie klopte, blijkt in de praktijk niet te kunnen. Dergelijke fouten hadden er in de engineering al uitgehaald moeten worden. Daarom willen steeds meer paneelbouwers en werkvoorbereiders meer samenwerking met engineering. De essentie hiervan is dat als er iets fout gaat, het er voor het volgende project uitgehaald is en het niet weer voorkomt.

3D als brug tussen engineering en productie

In plaats van handmatig alle werkvoorbereiding te doen, is EPLAN Pro Panel in staat geautomatiseerd werkinstructies te genereren. Dit kan alleen wanneer de kast al voor honderd procent is opgebouwd in 3D. Als de kast volledig digitaal is ingedeeld, dan is alle informatie al van het begin direct beschikbaar en correct. Pro Panel maakt dit mogelijk.

Ontwerpen in 3D wordt weleens ‘virtual prototyping’ genoemd. De componenten in zo’n digitale kast noemt men ook wel ‘digital twins’, oftewel digitale tweelingen van hun fysieke tegenhangers. Termen als deze maken dat 3D-engineering meer dan eens als hype is aangemerkt. Niets is minder waar: 3D is dé brug tussen engineering en productie.

Begin vandaag met 3D tekenen

Meer weten? Download dan gratis het e-book ‘Van 2D-tekenen naar 3D samenstellen, met daarin zes redenen waarom je hier als toekomstgerichte engineer niet omheen kunt.

Download het e-book

Schrijf u in om up-to-date te blijven!