• Home/
  • Tips/
  • Optimaliseer uw meldingenbeheer
Geschatte leestijd: 4 minuten

Optimaliseer uw meldingenbeheer

Wanneer u met EPLAN software werkt, heeft u ongetwijfeld wel eens een melding gehad bij het maken van een ontwerp. Dat wil overigens niet zeggen dat u verkeerd bezig bent. Meldingen helpen u juist om problemen in uw schema’s te voorkomen en de kwaliteit van uw project naar een hoger plan te tillen. Het is zelfs vrijwel onmogelijk om een project zonder meldingen te maken. Wanneer u op tijd aan de slag gaat met het optimaliseren van uw meldingenbeheer, levert u dat uiteindelijk tijdwinst en foutloze projecten op. Hoe u dat doet leest u in deze blog.

Wat is meldingenbeheer?

Meldingenbeheer is een belangrijk onderdeel van uw engineeringsproces. Het zijn dan ook niet zozeer foutmeldingen, maar extra controlemogelijkheden. Na deze controle past u uw schema aan, om er zo voor te zorgen dat dit schema voldoet aan de vooraf gestelde eisen en voorwaarden. Zo voorkomt u foute output en levert u een schema van hoogstaand niveau, waardoor ook uw uitvoerder weer dezelfde kwaliteit kan leveren. Meldingen bieden ook een basis voor standaardisatie. Tekeningen moeten aan bepaalde vereisten voldoen, waarbij meldingen als geheugensteun voor het naleven hiervan kunnen dienen.

Stel uw meldingen zelf in

EPLAN is voor veel disciplines geschikt. Daardoor kunt u meldingen over verschillende zaken krijgen, die u soms niet eens relevant vindt. Bepaal daarom per project van tevoren welke punten gecontroleerd worden, zodat u alleen de meldingen krijgt die voor u relevant zijn. Bovendien kunt u kiezen wanneer u de meldingen ontvangt. U kunt deze direct op iedere afzonderlijke pagina van het project te zien krijgen, of pas na het afronden van het gehele project. Bedenk wel dat u aan het einde van een groot project enorm veel meldingen binnen kunt krijgen en dat is niet altijd even wenselijk.

Ook kunt u de controleregels van de meldingen zelf configureren. De schema’s worden dan op de door u ingestelde meldingen gecontroleerd en u wordt niet lastig gevallen met voor u niet-relevante meldingen.

Begin op tijd met het verwerken van uw meldingen

U doet er goed aan om uw meldingen al in een vroeg stadium te beheren, zodat u later veel meldingen voorkomt. Het engineeringsproces bestaat uit een aantal opvolgende stappen: de ontwerpfase van een macroproject of schema, de checkfase, de testfase en uiteindelijk het gebruik. Door na de creatie van een macroproject of schema al meteen te checken welke meldingen zich voordoen, kunt u deze daarna direct optimaliseren. Nadat u de aangegeven meldingen heeft verholpen, kunt u testen of het project de gewenste output levert. Daarna kunt u de schema’s en macroprojecten onbezorgd gebruiken.

Gebruik maken van pictogrammen

Om de verschillende soorten meldingen inzichtelijk te maken kunt u gebruikmaken van een aantal pictogrammen. Zo kunt u kunt u een melding instellen als een opmerking, een soort waarschuwing bij zaken die niet per se fout zijn, maar wel extra aandacht vereisen. Daarnaast kunt u natuurlijk ook een foutmelding instellen als waarschuwing of echte foutmelding. Deze verschillende categorieën maken uw meldingenbeheer eenvoudiger bij het gebruik.

EPLAN Help - gebruik het

Wanneer u een melding krijgt binnen uw tekening, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwerken en op te lossen. U staat er echter niet alleen voor. Via het EPLAN Help-menu kunt u de juiste oplossing kiezen. Het laat u precies zien waar de fout in uw schema zit en hoe u deze oplost.

Praktische tips van uw vakgenoten

Bent u benieuwd naar meer tips om uw engineeringsprocessen te optimaliseren? In deze video delen meerdere EPLAN gebruikers hun beste tips om efficiënt te werken in EPLAN.

Bekijk de video