• Home/
  • Tips/
  • In gesprek met Hans Koehorst (Support Engineer, EPLAN): “Migreer projectdata naar EPLAN Electric P8 voor het te laat is”
Geschatte leestijd: 5 minuten

In gesprek met Hans Koehorst (Support Engineer, EPLAN): “Migreer projectdata naar EPLAN Electric P8 voor het te laat is”

EPLAN 5 is een eigenzinnig, slim opgezet programma. Vele engineers hebben er lang naar tevredenheid hun projecten mee ontworpen. Maar inmiddels stamt EPLAN 5 uit de vorige eeuw, waarbij het toentertijd gemaakt is voor een ouder Windows besturing. “Best gek eigenlijk”, zegt Hans Koehorst, Support Engineer bij EPLAN. “We gaan nu toch ook niet meer met paard en wagen naar ons werk?” Daar wringt ook meteen de schoen, want we werken bijvoorbeeld al lang niet meer met Windows XP maar met besturingssystemen waar EPLAN 5 eigenlijk niet voor gemaakt is. “Bij EPLAN kunnen we jou helpen om jouw data te migreren, op de manier die past bij jouw situatie en wensen.”

Voordelen van datamigratie

Migreren brengt voordelen met zich mee. Dat is een reden om zo snel mogelijk over te stappen naar EPLAN Electric P8. “Door een migratie stel je jouw projectdata en die van jouw klant veilig. Dat is een service die jij aan jouw klant verleent en die hij wellicht ook van jou verwacht. Want door projectdata te migreren, houd je het beschikbaar voor iedereen. Dus als een klant belt met een vraag over zijn machine, kan je deze gegarandeerd snel beantwoorden,” zegt Koehorst. “Bovendien is er steeds minder kennis van oude EPLAN versies – bij ons en binnen jouw eigen organisatie. Daarnaast hoeft er geen apart werkstation voor de oude projecten in leven gehouden te worden en kan de oude data na migratie worden gearchiveerd. Nu kun je nog eenvoudig migreren, dus wacht daar niet te lang mee. Want hoe eerder je migreert, hoe meer zekerheid dat jouw projectgegevens en die van jouw klanten in de toekomst makkelijk beschikbaar blijven.”

Waarom nu migreren?

“Elke update van jouw huidig Windows-besturingssysteem kan ertoe leiden dat een oude EPLAN versie niet meer werkt. Dus voor hetzelfde geld kan je EPLAN 5 morgen opeens niet meer openen, waardoor je niet meer bij oude projectdata kunt. Dat risico wil je simpelweg niet lopen,” legt Koehorst uit. Met een EPLAN licentie kun je de laatste vijf versies van het platform gebruiken. Dus wanneer je EPLAN 2023 geactiveerd hebt, is versie EPLAN Electric P8 2.7 de oudste versie die je nog kunt starten. Daarbij is EPLAN Electric P8 de laatste versie waar de migratie functionaliteit beschikbaar is. Inmiddels is versie 2024 geïntroduceerd, dus wanneer je deze activeert is 2.7 – en dus ook de migratie – niet meer beschikbaar.

Zo migreer je snel en eenvoudig

Een datamigratie verloopt veel sneller en eenvoudiger dan veel gebruikers denken. “Zo maakt het qua tijd weinig uit of je één of honderd projecten migreert. Het is het meest efficiënt om alle klantdata tegelijk in bulk te migreren en individuele projecten na te bewerken wanneer er een klantvraag voor een specifiek project binnenkomt. Daarvoor kan je het beste een nabewerkings-actielijst gebruiken”, geeft Koehorst als tip. “Deze checklist doorloop je dan pas als dat nodig is. In de lijst staan de benodigde nabewerkingstaken per klant opgesomd. Denk aan het nalopen van de tekstgrootte of maatvoering van de kastindeling, want die kunnen in P8 net iets groter worden weergegeven. Ontbreekt de contactspiegel en is de artikelinformatie wel compleet overgegaan? Ook dat zijn zaken die je daarmee kunt controleren.”

Jij bepaalt hoe en wat je migreert. EPLAN kan je daar naar wens bij ondersteunen. Koehorst: “Heb je geen tijd? Dan kunnen we de complete migratie naar P8 uit handen nemen. Heb je alleen wat hulp en structuur nodig bij het opstarten? We kunnen je bijvoorbeeld ook ondersteunen met alleen een actieplan. Maar net wat jij wilt. Zo is het een optie om vooraf of tijdens de migratie een uurtje met een consultant te praten. Die kijkt dan met je mee, geeft tips en beantwoordt vragen. Het gaat ons er niet om hoe, maar dat je de oude gegevens overzet naar EPLAN Electric P8. Puur omdat we jou als klant zo goed mogelijk willen helpen om alles uit onze tools te halen. Daarom kan je altijd bij ons terecht, ongeacht jouw situatie. Dus neem gerust eens contact met ons op als je vragen hebt over een migratie.”

Vragen over migreren?

Onze migratiespecialisten staan voor je klaar. Leg je vraag aan hen voor. Zij kunnen jouw situatie goed inschatten en je adviseren over vervolgstappen. Je kunt ze bereiken via het contactformulier.

Vul het contactformulier in

Schrijf u in om up-to-date te blijven!