• Home/
  • Tips/
  • Schakelkast ontwerpen in 3D: waarom starten niet moeilijk is
Geschatte leestijd: 4 minuten

Schakelkast ontwerpen in 3D: waarom starten niet moeilijk is

Technisch opgeleid personeel is schaars. Automatisering maakt het mogelijk om medewerkers, in zowel engineering als productie, efficiënter in te zetten. Ontwerpen in 3D is hiervoor noodzakelijk. De ruggengraat hiervoor wordt gevormd door het opzetten en beheren van een artikeldatabase. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Toch zien veel paneelbouwers er tegenop.

Artikeldatabase steen voor steen opbouwen

Waar halen zij immers de tijd vandaan om deze standaardisering door te voeren? De meeste paneelbouwers hebben het al druk genoeg met hun bestaande projecten. Simpel antwoord: door gewoon te beginnen, en de bibliotheek steen voor steen op te bouwen.

Voorkom daarbij dat elke engineer de standaardisering op zijn eigen manier aan gaat pakken en breng uniformiteit aan in uw tekenprocessen en engineeringrichtlijnen. Denk hierbij aan:

  • Het trainen van engineers tot EPLAN Certified Engineer
  • Het aanmaken van het artikelbestand
  • Het aanstellen van één eigenaar van de artikelbibliotheek, zodat duidelijk is wie verantwoordelijk is

Tijd om te standaardiseren

Bij Pia Service BV uit Joure begon het hele standaardiseringsproces met het laten trainen van twee engineers tot EPLAN Certified Engineer. De introductie van EPLAN Pro Panel maakte het mogelijk om in het productieproces onder meer het boren van platen te automatiseren, door een koppeling met een Perforex-machine.

Diezelfde stap ondernam Joop Weenk, directeur van AquaDataSystems uit Dronten. In deze referentievideo, legt hij uit hoe hij het mechanische deel van de paneelbouw heeft geautomatiseerd. In een andere referentievideo zegt John de Krijger, directeur van Pia Service BV, het volgende over zijn standaardiseringsslag: "Het inrichten van die basis heeft best wel even wat tijd gekost, maar deze is nu dermate goed ontwikkeld dat alle panelen die wij bouwen - zowel seriematig als enkelstuks - volledig in Pro Panel worden getekend."

Applicatieconsultant Peter Hooimeijer laat in deze Pro Panel webcast zien dat beginnen met standaardiseren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Drag & drop

Hooimeijer laat daarnaast alle stappen zien die engineers moeten uitvoeren om snel middels drag & drop een 3D-kast te kunnen selecteren uit de artikeldatabase. Dat kan vanuit het data portal als u een Rittal-kast zoekt. Dit artikel trekt u naar de Pro Panel-pagina middels drag & drop, en direct heeft u het 3D-model van de desbetreffende kast klaarstaan.

Vervolgens kunt u heel eenvoudig toebehoren selecteren of meerdere kasten naast elkaar zetten om er een wandkast van te maken. In onderstaande webcast legt Hooimeijer eveneens uit hoe u draadkokers en montagerails positioneert, om er vervolgens componenten op te kunnen klikken.

Optimaliseer uw werkproces: stap over naar 3D ontwerpen

In het e-book “Van 2D tekenen tot 3D samenstellen” nemen wij u mee in de wereld van het 3D samestelllen en laten wij met 6 reden zien waarom u hier als toekomstgerichte paneelbouwer niet omheen kunt.

Download het e-book