• Home/
  • Tips/
  • Slimmer ontwerpen: gebruik verrijkte artikeldata uit EPLAN Data Portal
Geschatte leestijd: 5 minuten

Slimmer ontwerpen: gebruik verrijkte artikeldata uit EPLAN Data Portal

Met EPLAN kunt u slimmer, sneller, goedkoper en met minder fouten ontwerpen. Hoe begint u met EPLAN? De eerste stap kost u nauwelijks tijd en levert direct winst op: gebruik voortaan de verrijkte artikeldata uit het EPLAN Data Portal in uw schema’s. Dan kunt u automatisch materiaallijsten genereren voor inkoop of documentatie. In een serie van drie blogs laten wij u zien hoe u met eenvoudige stappen meer uit EPLAN kunt halen. Schema’s tekenen gaat daardoor sneller, de kans op fouten neemt af en er ontstaat ruimte voor werk dat u echt leuk vindt.

Verrijkte artikeldata in uw schema’s: hoe werkt dat?

Als u slimmer wilt ontwerpen met EPLAN, dan hoeft u de software niet eerst van a tot z te kennen. Een goede eerste stap is uw schema’s verrijken met kwalitatief hoogwaardige artikeldata. U legt daarmee een goede basis voor verdere automatisering van het ontwerpproces.

De meeste engineers koppelen nu nog ‘lege’ artikelnamen aan de componenten. Deze artikelnamen bevatten geen link naar aanvullende informatie over de artikelen. In plaats van alleen de artikelnaam te vermelden, kunt u er ook voor kiezen om de verrijkte artikeldata uit het EPLAN Data Portal te koppelen. Uw schema wordt zo geladen met alle relevante artikeldata die u later in het ontwerpproces goed van pas komen, zoals technische waardes, functionaliteit (functiesjablonen), symboolweergaves en macro’s en een 3D-model met informatie over het vastzetten en aansluiten van het component.

EPLAN Data Portal: meer dan 800.000 artikelen

In het EPLAN Data Portal vindt u de data van meer dan 800.000 artikelen van vele fabrikanten. Hier kunt u dus nagenoeg alle artikelen en componenten vinden die u nodig heeft. De fabrikanten zorgen zelf dat hun aanbod actueel is. Het werkt! Veel collega’s gingen u voor en zijn buitengewoon tevreden over de uitgebreide database en de hoge kwaliteit van de data. Check het zelf en bezoek het EPLAN Data Portal via het EPLAN Platform.

Om de artikeldata uit het EPLAN Data portal te kunnen gebruiken, moeten deze eerst worden geladen in het Artikelbeheer in uw eigen EPLAN omgeving. Dat kan heel eenvoudig met drag en drop. U kunt ze dan ook voorzien van data die voor uw eigen ontwerpen belangrijk zijn.

Voordelen van verrijkte artikeldata gebruiken

Het gebruik van verrijkte artikeldata uit het EPLAN Data Portal in uw schema’s levert direct voordeel op:

  • U kunt automatisch een materiaallijst genereren voor inkoop of documentatie.
  • Koppelen van verrijkte data kost niet meer tijd dan ‘lege’ naam toevoegen.
  • Nieuwe artikelen vinden kost minder tijd: als u een nieuw artikel of component nodig heeft, dan kunt u deze via de zoekfunctie vinden op het EPLAN Data Platform.
  • U kunt het artikelgebruik (per klant) eenvoudig standaardiseren door de artikelen in Artikelbeheer leidend te maken.
  • U legt de basis voor verdere automatisering van uw ontwerpproces.

Infographic: uw artikeldatabank in EPLAN

Wat is een artikeldatabank in EPLAN? Welke gegevens kunt u opslaan in uw artikeldatabank? En waar gebruik je deze voor?

Ontdek het in de whitepaper