• Home/
  • Tips/
  • Slimmer ontwerpen: bespaar tijd en stress met macro’s
Geschatte leestijd: 4 minuten

Slimmer ontwerpen: bespaar tijd en stress met macro’s

Met EPLAN kunt u uw ontwerpproces slimmer en efficiënter maken. U hoeft echt niet alle ins en outs van de software te kennen om toch te profiteren van de voordelen. Met een kleine stap, zoals kant-en-klare bouwstenen maken van veel gekopieerde schemadelen, valt er veel te winnen. Heeft u te veel maatwerk? Vindt u handmatig ontwerpen nodig steeds handiger? Lees deze blog en laat u overtuigen van het tegendeel.

In een serie van drie blogs laten we zien hoe u stap voor stap uw ontwerpwerk makkelijker kunt maken: u houdt tijd over voor de werkzaamheden die u écht leuk vindt (en waar u misschien te weinig aan toe kwam).

1. Minstens 50% van alle maatwerk is geen maatwerk

Ook al ontwerpt u schema’s voor de meest unieke aansturingen of regelkasten, er zitten altijd wel vaste of veelgebruikte elementen in. Denk aan een motorstarter of voedingslijnen. In de praktijk blijkt dat ook bij de meest unieke projecten nog altijd 50% van het schema geen maatwerk vraagt. Deze stukjes worden vaak uit oude schema’s gekopieerd en hergebruikt. Als u deze stukjes tekening opslaat als bouwsteen (macro) en netjes opslaat in de macro-bibliotheek, hoeft u voortaan niet meer in oude schema’s te zoeken. Dat scheelt tijd.

2. Minder kans op kostbare fouten

Stukjes tekening uit oude schema’s kopiëren lijkt misschien snel en handig, maar blijkt in de praktijk risicovol en tijdrovend. Weet u zeker dat het gekopieerde stukje foutloos was? Of kopieert u nu de fout door? Wilde u echt deze variant gebruiken? Zijn de gebruikte componenten nog leverbaar? Voor u het weet klopt het schema niet en verliest de montage kostbare uren omdat artikelen ontbreken of verkeerd zijn besteld. Herkenbaar? Met macro’s legt u de bouwstenen eenmalig vast plus eventuele varianten. Daardoor neemt de kans op fouten en daarmee op onnodige kosten af.

3. Schema’s bouwen met macro’s is echt makkelijk

Met macro’s voorkomt u dat u bij elk schema het wiel weer opnieuw moet uitvinden. In een macro legt u veelgebruikte stukjes schema, bijvoorbeeld een motorstarter, één keer vast en ook artikelen daarvoor nodig zijn. Vervolgens hoeft u nooit meer over de motorstarter na te denken. U kunt ook varianten maken, bijvoorbeeld motorstarters met verschillend vermogen. Als dat eenmaal is ingeregeld is het een kwestie van de motorstarter-bouwsteen naar uw project slepen en de variant selecteren. EPLAN plaatst de juiste artikelen. Hoe makkelijk is dat? En het bespaart ook nog eens veel tijd.

4. Ontwerpwerk delegeren veel makkelijker

Veel engineers bouwen schema’s op basis van jaren ervaring. U weet precies welke schemaonderdelen uit oude projecten kunnen worden hergebruikt in uw nieuwe project. Dat geldt niet voor uw nieuwe of jongere collega’s. Als u veelgebruikte schemadelen vastlegt of vast laat leggen in macro’s, kunnen deze collega’s u makkelijker werk uit handen nemen. U kunt zich dan richten op de projecten of schemadelen waar uw expertise echt nodig is.

5. Standaardisering zorgt voor lagere kosten en hogere kwaliteit

Met macro’s krijgt u ook grip op kwaliteit en kosten. Omdat veelgebruikte basiselementen en de daarin gebruikte artikelen zijn vastgelegd in macro’s, kan de klant kan rekenen een uniforme en consistente uitvoering van projecten. Macro’s leiden zo ook tot standaardisering. Dat betaalt zich terug in de montage, inkoop en onderhoud.

How-to video: macro's

In deze video legt EPLAN's Support Engineer Jennifer Reep uit hoe macro's in kunt zetten om uw engineeringsproces te optimaliseren.

Bekijk de video