• Home/
  • Tips/
  • Slimmer ontwerpen: Maak schema’s configureren kinderspel met EPLAN Cogineer
Geschatte leestijd: 4 minuten

Slimmer ontwerpen: Maak schema’s configureren kinderspel met EPLAN Cogineer

Met EPLAN kunt u slimmer en sneller ontwerpen. Uiteindelijk kunt u schema’s tekenen in een fractie van de tijd en kunnen ook minder ervaren collega’s taken overnemen. Zo ontstaat ruimte voor werk waar uw expertise echt tot z’n recht komt, zoals pre-sales advisering, maatwerk en troubleshooting.

In een serie van drie blogs laten we zien hoe u in 3 stappen uw leven als engineer weer in eigen hand neemt: minder overwerk, grotere efficiency, u kunt kiezen voor het werk waarin u excelleert én u heeft meer vrije tijd.

In de vorige blogs legden we uit hoe u door gebruik van verrijkte artikeldata en macro’s sneller kunt werken en de kans op fouten afneemt. De volgende stap is zorgen dat schema’s maken zo makkelijk wordt dat u niet alleen zelf razendsnel klaar bent, maar dat ook minder ervaren of nieuwe collega’s schema’s kunnen tekenen. Dit wordt mogelijk met EPLAN Cogineer.

Schema klaar in tien minuten

EPLAN Cogineer ondersteunt bij het samenstellen van schema’s. U kunt vanuit de configuratiebibliotheek selecteren wat u wilt samenstellen, bijvoorbeeld een motorbesturing. Met behulp van een simpel vraag-antwoord-menu selecteert u de belangrijkste gegevens, zoals type motor, gewenst vermogen en de locatie van de motor in het ontwerp. EPLAN Cogineer plaatst vervolgens de juiste bouwstenen met de gevraagde parameters en eventuele opties op de correcte plaats in het schema en vult het ontwerp aan op basis van de ingestelde regels en voorwaarden. Met één druk op de knop genereert u zo een complete schema, inclusief de bijbehorende rapportages en documentatie. U bent in 10 minuten klaar. En dat zonder fouten!

Stap voor stap configuratiebibliotheek opbouwen

Voor schemageneratie met EPLAN Cogineer is absoluut geen programmeerkennis nodig! Maar uw kennis is wel nodig voor de opbouw van de bibliotheek. Of het veel werk is om dit te op te stellen? Niet echt. Dat doet u spelenderwijs en stap voor stap. Start met de eenvoudige dingen, een voeding bijvoorbeeld. Breid dit verder uit met PLC-configuraties. Met een kleine moeite kunt u een groot deel van het ontwerp automatiseren en automatische een schema genereren! Aanvankelijk vraagt die nog wel de nodige aanpassing. Maar naarmate de configuratiebibliotheek vollediger wordt, zal dat steeds minder nodig zijn. En voor u het weet, heeft u met behulp van de vraag-antwoord methode een volledige machine of installatie met EPLAN Cogineer gegenereerd.

Voordelen van automatisch schema’s configureren

Automatisch schema’s configureren met EPLAN Cogineer heeft veel voordelen voor u, uw bedrijf en de klant:

  • U kunt schema’s genereren met één druk op de knop.
  • U houdt tijd over voor werk waar uw expertise echt nodig is en tot z’n recht komt.
  • Via EPLAN Cogineer kan het bedrijf en de klanten profiteren van uw kennis zonder dat u bij elk schema betrokken hoeft te zijn.
  • Inwerken van nieuwe of minder ervaren collega’s is eenvoudiger.
  • U standaardiseert artikelen en deelconfiguraties, waardoor de kwaliteit toeneemt en de kosten omlaag kunnen
  • Fouten en de bijkomende kosten en ergernis nemen af.

Whitepaper: concurrentievoordelen dankzij automatisering

Efficiëntie, kwaliteit en tevreden klanten: dat is waar het om gaat in engineering. Maar hoe verhoog je de efficiëntie zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit? In ons whitepaper laten we zien hoe industriële bedrijven grote sprongen in efficiëntie kunnen maken.

Download de whitepaper