• Home/
  • Tips/
  • Zo bouw je sneller en makkelijker projecten via EPLAN Cogineer en eBUILD
Geschatte leestijd: 4 minuten

Zo bouw je sneller en makkelijker projecten via EPLAN Cogineer en eBUILD

“Een goede engineer is een luie engineer. Cogineer & eBUILD maakt het werk voor een engineer veel makkelijker”, zo verwoordt Peter Rouwenhorst, Consultant bij EPLAN, het voornaamste voordeel van het werken met macro’s in de configuratietools EPLAN Cogineer & eBUILD. Met deze programma’s boek je tijdswinst, voorkom je fouten en wordt het ontwerpen en bouwen van elektrotechnische systemen een stuk leuker.

Hoe maak je het jezelf als engineer makkelijker met Cogineer & eBUILD? In dit blog legt Rouwenhorst uit hoe je met macro’s werkt in deze configuratietools en wat de voordelen daarvan zijn. Dat verduidelijkt hij uit aan de hand van een praktisch voorbeeld.

Wat is het verschil tussen Cogineer en eBUILD?

Cogineer draait on-premise (lokaal op jouw pc) en eBUILD in de cloud. Dus eBUILD en alle gegevens daarin zijn altijd en overal toegankelijk. Handig voor engineers die op verschillende locaties werken of voor bedrijven met meer vestigingen. De softwarelocatie is het voornaamste verschil. “Functioneel zijn deze producten voor 95 procent hetzelfde”, vult Rouwenhorst aan. “Alleen de user interface verschilt licht: eBUILD heeft een multi-user interface en bij eBUILD is scripting geïntegreerd.”

Waarom in de cloud?

De cloud heeft voordelen. Geen lokale installaties meer, updates worden automatisch uitgevoerd en je ben niet meer afhankelijk van een locatie. Daarom maakt EPLAN ook steeds meer producten beschikbaar in de cloud, zoals eBUILD. Bij eBUILD zijn de regels opgeslagen in de cloud, waardoor je uit meer projecten macro’s kunt gebruiken.

Het grote voordeel van Cogineer en eBUILD

“Met Cogineer & eBUILD hoef je als engineer niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden”, zegt Rouwenhorst. “Je combineert Macro’s in Macro Typicals, deze Macro Typicals bouw je één keer. Daarna kan je deze makkelijk hergebruiken, in Typical-groepen en in Configuratoren, in dezelfde of iets aangepaste vorm. Bij Cogineer en eBUILD wordt de data uit je Designer automatisch beschikbaar gesteld in Project Builder. In deze Project Builder kan je pagina’s, functies of zelfs gehele projecten automatisch laten genereren. Daarmee bespaar je jezelf een hoop tijd en wordt jouw werk als engineer een stuk leuker. En een ander belangrijk voordeel: je voorkomt fouten door handmatig overtypen en tekenen.”

In de praktijk

Hoe werk je met macro’s in Cogineer & eBUILD? Rouwenhorst geef een voorbeeld: “Wil je bijvoorbeeld een aandrijfontwerp maken voor een schuurmachine, dan open je eerst het project in Designer. Hierin plaats je alle Macro Typicals, Typical-groepen en Configurators. Vervolgens open je Project Builder. Daarin kan je met één druk op de knop automatisch macro’s genereren en plaatsen op basis van de projectgegevens in Designer. Wil je specifieke onderdelen aanpassen? Dan worden deze wijzigingen uit Designer automatisch doorgevoerd in je Project Builder. En als je de Project Builder dan ook nog voedt met data uit een xml- of Excel-sheet dat wordt het repeterende werk je volledig uit handen genomen.”

Vraag het EPLAN Tips & Tricks boekje aan!

Om efficiënt te blijven werken, is het belangrijk de kneepjes van de software te kennen. In dit boekje worden 6 tips & tricks gegeven die regelmatig aan de EPLAN helpdesk worden gesteld. Wil je tijd besparen en efficiënt engineeren?

Stuur mij het boekje!

Schrijf u in om up-to-date te blijven!