• Home/
  • Tips/
  • Zo bouw je sneller en makkelijker projecten via EPLAN eBUILD
Geschatte leestijd: 4 minuten

Zo bouw je sneller en makkelijker projecten via EPLAN eBUILD

“Een goede engineer is een luie engineer. eBUILD maakt het werk voor een engineer veel makkelijker”, zo verwoordt Peter Rouwenhorst, Consultant bij EPLAN, het voornaamste voordeel van het werken met macro’s in de configuratietools EPLAN eBUILD. Met dit programma’s boek je tijdswinst, voorkom je fouten en wordt het ontwerpen en bouwen van elektrotechnische systemen een stuk leuker.

Hoe maak je het jezelf als engineer makkelijker met eBUILD? In dit blog legt Rouwenhorst uit hoe je met macro’s werkt in deze configuratietools en wat de voordelen daarvan zijn. Dat verduidelijkt hij uit aan de hand van een praktisch voorbeeld.

Wat is eBUILD?

eBUILD is een cloudgebaseerde tool om automatisch schema te genereren. Met behulp van bestaande macro’s worden eigen bibliotheken gecreëerd. Met deze bibliotheken kunnen daarna hierna automatisch schema gegenereerd. Dit kan voor EPLAN Electric P8, Fluid en Pro Panel.

Waarom in de cloud?

De cloud heeft voordelen. Geen lokale installaties meer, updates worden automatisch uitgevoerd en je ben niet meer afhankelijk van een locatie. Daarom maakt EPLAN ook steeds meer producten beschikbaar in de cloud, zoals eBUILD. Bij eBUILD zijn de regels opgeslagen in de cloud, waardoor je uit meer projecten macro’s kunt gebruiken, en deze indien nodig op meerdere locaties kan gebruiken.

Het grote voordeel van eBUILD

“Met eBUILD hoef je als engineer niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden”, zegt Rouwenhorst. “Je combineert Macro’s in Macro Typicals, deze Macro Typicals bouw je één keer. Daarna kan je deze makkelijk hergebruiken, in Typical-groepen en in Configuratoren, in dezelfde of iets aangepaste vorm. Bij eBUILD wordt de data uit je Designer automatisch beschikbaar gesteld in Project Builder. In deze Project Builder kan je pagina’s, functies of zelfs gehele projecten automatisch laten genereren. Daarmee bespaar je jezelf een hoop tijd en wordt jouw werk als engineer een stuk leuker. En een ander belangrijk voordeel: je voorkomt fouten door handmatig overtypen en tekenen.”

In de praktijk

Hoe werk je met macro’s in eBUILD? Rouwenhorst geef een voorbeeld: “Wil je bijvoorbeeld een aandrijfontwerp maken voor een schuurmachine, dan open je eerst het project in Designer. Hierin plaats je alle Macro Typicals, Typical-groepen en Configurators. Vervolgens open je Project Builder. Daarin kan je met één druk op de knop automatisch macro’s genereren en plaatsen op basis van de projectgegevens in Designer. Wil je specifieke onderdelen aanpassen? Dan worden deze wijzigingen uit Designer automatisch doorgevoerd in je Project Builder. En als je de Project Builder dan ook nog voedt met data uit een xml- of Excel-sheet dat wordt het repeterende werk je volledig uit handen genomen.”

EPLAN Cogineer

De verkrijgbaarheid van EPLAN Cogineer is per 1 september 2023 gewijzigd. Voor bestaande klanten verandert er niets: huidige licenties blijven in gebruik en aanvullende licenties kunnen worden aangeschaft. Voor nieuwe klanten geldt dat de functionaliteiten van Cogineer (Cogineer, Cogineer Advanced, Cogineer Advanced Project Builder) zijn ondergebracht in de module EPLAN eBUILD. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Vraag het EPLAN Tips & Tricks boekje aan!

Om efficiënt te blijven werken, is het belangrijk de kneepjes van de software te kennen. In dit boekje worden 6 tips & tricks gegeven die regelmatig aan de EPLAN helpdesk worden gesteld. Wil je tijd besparen en efficiënt engineeren?

Stuur mij het boekje!

Schrijf u in om up-to-date te blijven!