• Home/
  • Tips/
  • Structureren: kijk jij als kikker of kosmonaut?
Geschatte leestijd: 4 minuten

Structureren: kijk jij als kikker of kosmonaut?

Technische systemen en installaties worden steeds complexer, met meer functionaliteit, onderdelen en locaties. Dat vraagt om een duidelijk overzicht waaruit engineers en niet-technici snel de gewenste informatie kunnen filteren. Hoe breng jij met EPLAN een heldere structuur aan in jouw project?

Systeemdenken is de sleutel tot meer overzicht in (elektro)technische projecten. Daarom is de ISO/IEC81346-1-normering zo belangrijk. Deze richtlijn helpt je om projectinformatie slim en toekomstvast te ordenen. In dit blog geeft Chris Brouwer, Consultant bij EPLAN, aan hoe je in EPLAN projecten helder structureert aan de hand van deze normering: “Wil je dat zo goed mogelijk doen, is het eerst zaak om in EPLAN een aspect te kiezen. Zie jij jouw oplossing als een product, locatie of functie? Ofwel, op welke aspect wil je kunnen zoeken en selecteren? Dat is bepalend voor de keuze welke informatie je in EPLAN toevoegt. Nadat je hebt gekozen voor een product-, locatie- of functiegericht ontwerp, kan je op twee manieren te werk gaan: vanuit het perspectief van een kikker of een kosmonaut.”

Bepaal je perspectief

“Sta jij voor jouw schakelkast en bekijk je die als losstaand item? Dan benader je jouw project als een kikker, die vanuit één hoek tegen de kast aankijkt en alleen ziet wat er op die kast aangesloten is”, legt Brouwer uit. “Bekijk je jouw schakelkast van bovenaf, als onderdeel van een grotere oplossing? Dan benader je een project als een kosmonaut.” Jouw perspectief heeft invloed op je verdere manier van werken. Als kikker geef je in jouw EPLAN-schema aan welke onderdelen niet in de kast zitten. Als kosmonaut juist welke onderdelen wel daarin zitten. “Dat kan met een stippellijntje of met structuurblokken. Wil je ook per kast of functie informatie kunnen filteren? Dan moet je de vragen beantwoorden; wat zit er in welke kast en wat hoort bij welke functie?”

Voordelen

Wat zijn de voordelen van structureren met EPLAN ten opzichte van Microsoft Excel? “Met EPLAN ben je daadwerkelijk in staat om als een kosmonaut te kijken”, zegt Brouwer. “Je kunt eenvoudig de gewenste informatie uit schema’s filteren.” Dat levert twee duidelijke voordelen op. Ten eerste kun je de koppeling tussen techniek en de bedrijfsvoering maken. Dat betekent dat je machines vanuit de businesswensen wensen uit de organisatie kunt ontwerpen, bouwen en aanpassen. Dus de business bedrijfsvoering is in de lead, de elektrotechniek hangt daar overzichtelijk onder. Ten tweede wordt een technische installatie ook begrijpelijk voor mensen zonder technische achtergrond. Zij weten niet welke onderdelen een machine heeft, maar wel waar die staat en wat zijn functie is.

Is er een storing? Dan kan een niet-technisch persoon erachter komen wat het probleem is, door dit in EPLAN te benaderen vanuit de locatie of functie. Brouwer geeft een voorbeeld: “Een salesmedewerker van een klant kwam terug van een beurs, toen hij merkte dat er een technische storing was: een sensor was er mee opgehouden, maar welke? Het was al avond, dus de technische collega’s waren niet meer bereikbaar. In de met EPLAN gestructureerde, pdf-handleiding heeft hij via ‘functie’ de defecte sensor kunnen vinden en de storing zelf opgelost. Als hij niet in staat was geweest als een kosmonaut naar de machine te kijken, had hij de technische dienst uit bed moeten bellen of was het probleem pas veel later opgelost.”

Structureer je technische projecten als een kosmonaut, dan heeft dat nog een voordeel: je kunt jouw project makkelijk en onbeperkt blijven uitbreiden, zonder dat je jouw structuur hoeft aan te passen.

Starter kit: functioneel tekenen

Door over te stappen op functioneel tekenen maak je niet alleen praktische schema’s, je tekent je schema’s ook nog eens sneller.

Vraag de starters kit aan

Schrijf u in om up-to-date te blijven!