• Home/
  • Tips/
  • Waarom een EPLAN Certified Engineer worden?
Geschatte leestijd: 4 minuten

Waarom een EPLAN Certified Engineer worden?

Als EPLAN Certified Engineer (ECE) ben jij dé Eplan-expert. Collega’s en klanten betrekken je bij grote, mooie projecten omdat jij weet hoe je met het platform kwaliteit levert en efficiënt kunt engineeren. Je mag meedenken met het verbeteren van nieuwe Eplan versies en het ECE-kwaliteitslabel voeren.

Maar hoe word je een ECE? In de break-out sessie ‘Waarom een EPLAN Certified Engineer worden?’ op Let’s EPLAN 2024 geeft Henk-Jan van Eijk, Trainer bij Eplan, daar uitvoerig antwoord op. Daarnaast geeft hij je praktische tips om het ECE-traject succesvol af te ronden.

Waarom een Eplan training volgen?

Waarom moet ik eigenlijk een training volgen om met Eplan te leren werken? “Die vraag krijg ik vaak”, zegt Henk-Jan van Eijk. “Dan geef ik altijd aan dat Eplan een geavanceerde oplossing is – niet te vergelijken met het tekenplankje waar engineers vroeger mee werkten. Eplan is een breed softwareplatform met verschillende features en uitgebreide mogelijkheden, die ook betrekking hebben op jouw omgeving. Denk daarbij aan jouw werkgever, collega’s, klanten en normering vanuit de overheid. Allemaal zaken waar jij als engineer mee te maken hebt. Dat maakt het lastig om zelf het wiel uit te vinden. Dus wil je efficiënt kunnen engineeren met Eplan en daarbij rekening houden met alle factoren in jouw omgeving? Dan is het goed om daarvoor een training te volgen.”

ECE-traject

Om ECE te worden, moet je een leertraject doorlopen. Daarin volg je eerst vijf trainingen uit de basismodule. Deze gaan over onder andere EPLAN P8, macro’s en apparaattechnologie, artikelbeheer en stamgegevens, en set-up en configuratie. In ongeveer veertien lesdagen leer je de basis van Eplan. Vervolgens kan je een ECE-afstudeerrichting kiezen in de keuzemodule, zoals de module ‘3D Kastontwerp’, ‘Normen en Productstructuur’, en ‘Automatisering’. Heb je de trainingen uit de keuzemodule succesvol afgerond? Dan ga je op voor het ECE-examen, waarin je in drie dagen zowel theoretische vragen als praktische opdrachten krijgt. Engineers die slagen voor dit examen, mogen zich EPLAN Certified Engineer noemen.

Tips & tricks voor engineers

“In mijn sessie op Let’s EPLAN duiken we dieper in het ECE-traject: wat kan je verwachten, wat heb je daarvoor nodig aan kennis en skills, en wat leveren de trainingen en uiteindelijke certificering jou – en jouw werkgever en klanten – op?”, zegt Henk-Jan van Eijk. De sessie is ook nuttig voor engineers die zich al ingeschreven hebben voor het ECE-traject. “Aan het einde geef ik handige tips & tricks voor het doorlopen van het ECE-traject. Bijvoorbeeld wat je kunt verwachten in het examen en over hoe je in de praktijk met Eplan kunt oefenen.”

Waar sta jij qua kennis? In zijn sessie vertelt Henk-Jan van Eijk ook meer over de ‘Zelfinschatting’-tool. Hiermee kunnen engineers aan de hand van een aantal vragen een overzicht krijgen van hun kennisniveau, inclusief tips over ontbrekende kennis, skills en mogelijke vervolgtrainingen. Je kunt de ‘Zelfinschatting’-tool gratis aanvragen bij jouw Eplan contactpersoon of deze invullen op Let’s EPLAN 2024. Op het Techplaza staan twee laptops waarop je de tool kunt invullen en in ongeveer vijf minuten inzicht krijgt in jouw groeimogelijkheden.

Meer weten over het EPLAN Certified Engineer-traject?

Volg de sessie ‘Waarom een EPLAN Certified Engineer worden’ op Let’s EPLAN 2024.

Schrijf je in voor Let’s EPLAN 2024

Schrijf u in om up-to-date te blijven!