• Home/
  • Tips/
  • Wat is procesautomatisering?
Geschatte leestijd: 6 minuten

Wat is procesautomatisering?

Procesautomatisering wordt vaak in één adem genoemd met de maakindustrie. Om een zo hoog mogelijk rendement te halen, worden deze processen voortdurend bekeken en geoptimaliseerd. Het doel? Gebruiksvriendelijke, snelle en storingsvrije processen.

Denk daarbij ook aan de paneelbouw, waar steeds meer stappen, van het knippen van draad tot een deel van de assemblage geautomatiseerd wordt.

Waar mensen minder snel aan denken, is procesautomatisering binnen de engineering. Terwijl ook daarin volop stappen gezet worden. Het ontwerpen van machines of systemen is een complexe activiteit, waarbij veel parameters komen kijken. Door dit ontwerpproces zoveel mogelijk te digitaliseren, worden eigenlijk dezelfde resultaten behaald als bij het automatiseren van processen in de maakindustrie: gebruiksvriendelijkheid, snelheid en minder fouten.

Procesautomatisering op weg naar industrie 4.0

Automatisering is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met digitalisering. De soft- en hardware van automatiseringssystemen worden steeds slimmer en kunnen daardoor ook steeds ingewikkeldere taken uitvoeren. Tijdrovende processen worden vervangen door geautomatiseerde oplossingen en het centrale proces wordt steeds beter in de gaten gehouden door communicerende machines. Dat zorgt voor een hogere productkwaliteit, een snellere time-to-market en efficiënter kostenbeheer. Het is allemaal onderdeel van Industrie 4.0: de digitalisering van het complete industriële proces, van offerte tot service en onderhoud.

Het automatiseren van het engineeringsproces is een belangrijk onderdeel van Industrie 4.0: een optimale digitale werkflow zorgt voor efficiënte engineering en daarmee een belangrijke voorsprong in de markt.

Waarom aan de slag met procesautomatisering?

Een van de belangrijkste redenen voor procesautomatisering is het minimaliseren van de doorlooptijd van een product: door de time-to-market te verkorten, verbeteren organisaties hun concurrentiepositie. Daarnaast zijn ook het verlagen van de kosten en het verhogen van de kwaliteit belangrijke redenen om hiermee aan de slag te gaan.

Efficiënt gebruik van mensen

Andere, recentere redenen om in te zetten op procesautomatisering is het gebrek aan geschikt technisch personeel. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen engineers hun kwaliteiten inzetten voor het maatwerk en de complexere taken. Daarnaast zorgt automatisering in de productie er ook voor dat bepaalde taken nu door minder geschoold personeel uitgevoerd kunnen worden: denk aan automatisering in de paneelbouw, waardoor bedradingswerk nu door niet-technisch personeel gedaan kan worden.

Duurzaamheid

Procesautomatisering is een heel duurzame stap: het verspillen van materiaal kan hierdoor een stuk minder worden. Door al in het ontwerp rekening te houden met de lengte van de draden en deze vervolgens automatisch op de juiste lengte te knippen, worden jaarlijks kilometers draad bespaard. En wat dacht u van een 3D digital twin van uw product? Door te ontwerpen in 3D, kan 95% van de fouten al opgelost worden voordat het schema aangeleverd wordt bij de productie. Door menselijke berekeningen daarnaast zoveel mogelijk uit het proces te halen, verkleinen we het risico op fouten.

Waar begint procesautomatisering?

Om een uitdaging engineeringsproces te stroomlijnen, is het belangrijk om dit proces eerst volledig in kaart te brengen. Waar zitten de knelpunten in de workflow? Wat zijn de verwachtingen en waar kunnen de quick wins gehaald worden? Een consultant kan hierbij helpen, maar ook contact met andere bedrijven die dit proces al eens doorgemaakt hebben, is heel waardevol op de weg naar automatisering.

Procesautomatisering betekent vaak een investering: financieel, maar vooral in tijd. Dat lijkt soms lastig, als de werkdruk al hoog is. Maar het investeren in bijvoorbeeld het opleiden van mensen, het opzetten van deugdelijke bibliotheken met gestandaardiseerde oplossingen of het maken van koppelingen, betaalt zich uiteindelijk uit. Een goede adviseur begeleidt u hierbij. En de EPLAN Marketplace is een plek om extra handen te vinden die (tijdelijk) engineeringswerk kunnen uitvoeren.

Automatisering kan nooit in één keer: het begint altijd in kleine stappen. Een EPLAN adviseur helpt u bij het stellen van prioriteiten en het zetten van de eerste stap.

Procesautomatisering in de keten

Procesautomatisering vindt niet alleen binnen het bedrijf plaats. Ook binnen de keten is digitale samenwerking onmisbaar geworden. Door systemen naadloos op elkaar af te stemmen, werken alle spelers in de keten samen. Door cloud-oplossingen staat altijd de laatste versie van een schema, prototype en andere documentatie online. Met de juiste up-to-date documentatie zijn storingen snel vindbaar en worden onderhoud en beheer eenvoudiger. Gestandaardiseerde en op maat gemaakte interfaces met ERP- en PLM-/PDM-systemen zorgen voor dataconsistentie door de hele keten. Dat zorgt voor naadloze communicatie tussen alle betrokkenen, in plaats van het heen en weer sturen van mogelijk verouderde PDF’s.

Motion graphic: in acht stappen naar een efficiënter engineeringsproces

Wilt u uw engineeringsprocessen vereenvoudigen en versnellen? In deze video leert u hoe u uw engineeringsprocessen vereenvoudigt met behulp van EPLAN Experience. Daarmee profiteert u van de best practices die we de afgelopen dertig jaar hebben verzameld op het gebied van elektrotechnische engineering. Leer welke acht stappen u kunt nemen om uw engineeringsproces zo efficiënt mogelijk te maken.

Download de motion graphic

Schrijf u in om up-to-date te blijven!