• Home/
 • Tips/
 • Zorgt Virtual Prototyping voor paneelbouw-(r)evolutie?
Geschatte leestijd: 6 minuten

Zorgt Virtual Prototyping voor paneelbouw-(r)evolutie?

Met de doorlooptijden van tegenwoordig is er geen tijd voor fouten in de paneelbouw. Virtual prototyping biedt een oplossing. Met EPLAN Pro Panel kunt u panelen in de ontwerpfase alvast virtueel in 3D samenstellen en problemen vroegtijdig opsporen. Dat voorkomt stress en onnodige kosten later in de productie. En biedt vooral ook een gouden kans om het proces van aanvraag tot aflevering beter in te richten tegen lagere kosten. In dit blog leest u meer over virtual prototyping en EPLAN Pro Panel.

Eenvoudig ontwerpen met EPLAN Pro Panel

Met EPLAN Pro Panel kunt u heel eenvoudig panelen ontwerpen in 3D: een kwestie van componenten slepen en plaatsen. Klanten zijn altijd verrast als ze zien hoe simpel het is. Je ziet bijvoorbeeld direct of alles in de kast past en of het ontwerp klopt. Blijkt de kast te klein, dan is die met één klik te vervangen. Dat is aanmerkelijk sneller en goedkoper dan als deze fout bij de werkelijke paneelbouw pas was ontdekt. Maar daarmee zal ik u niets nieuws vertellen.

Ontdekt door paneelengineers

EPLAN Pro Panel is ontwikkeld voor paneelengineers en paneelbouwers. Ontwerpt u nu al 2D panelen in EPLAN Electric P8, dan kunt u eenvoudig overstappen op EPLAN Pro Panel. Daarvoor hoeft u alleen 3D-bestanden aan de gebruikte artikelen in het EPLAN Platform toe te voegen.

Minder fouten in ontwerp

Dankzij virtuele prototyping kunt u fouten in het productieproces beperken. De voordelen van EPLAN Pro Panel:

 • Makkelijk in gebruik
  U kiest de behuizing en sleept de componenten erin. EPLAN Pro Panel berekent de benodigde bedrading en koperrail en bepaalt de beste routering daarvoor. Het programma houdt verder in de gaten of alles nog past en het ontwerp klopt.

 • Koppeling aan schema
  Bij de virtuele paneelbouw kunnen alleen de artikelen uit de kast in het gekoppelde schema in EPLAN Electric P8 worden geselecteerd. Daardoor kiest u nooit een verkeerd component en zult u niet snel een component vergeten.

 • Thermal Design
  Verliesvermogens ofwel ‘Hotspots’ worden visueel. EPLAN Pro Panel denkt mee over de meest efficiënte plaatsing van warmtegenererende vermogensgebruikers en de klimatisering. Het paneel voldoet zo aan de veiligheidsnorm NEN-EN-IEC 61439.

 • Documentatie direct opvraagbaar
  Alle benodigde documentatie voor de klant wordt automatisch gegenereerd en is direct opvraagbaar. Revisie na de kastbouw behoort tot de verleden tijd, omdat de kastindeling tijdens de bouw niet wordt gewijzigd. Dat scheelt tijd.

Tijdwinst door geolied productieproces

Maar de echte winst van EPLAN Pro Panel zit in de productie. Ik kom bij productiebedrijven die van hun productieproces een geoliede machine hebben gemaakt met Pro Panel. Voorheen zetten één of twee ervaren bouwers een paneel volledig in elkaar en losten daarbij kleine (en soms ook grote) ontwerpfouten op. Nu is die controlefunctie niet altijd meer nodig, waardoor de paneelbouw efficiënter kan worden ingericht.

Met informatie uit EPLAN Pro Panel is het mogelijk de productie in kleine brokken op te delen, waardoor lager gekwalificeerde medewerkers werkzaamheden kunnen uitvoeren die weinig scholing of ervaring vragen: een antwoord op het gebrek aan technische medewerkers of een piekmoment in de productie.

Meer inzicht in totale proces

EPLAN Pro Panel zorgt dat de traditionele muren tussen engineering en de werkplaats langzaam oplossingen. De kast wordt eerst door de paneelengineer gebouwd. Vanuit dit ontwerp kan vervolgens het productieproces worden ondersteund. Men kan alvast de boorsjablonen aanleveren voor de juiste uitsparingen in de platen, alvast de draadlengtes uitrekenen voor draadconfectionering en uitslagtekeningen voor het koper doorgeven. Met een extra uitbreiding is het zelfs mogelijk om de CNC-boormachine en koperbuigmachine in de werkplaats op afstand te voeden.

Virtual prototyping zorgt dat het hele proces van aanvraag klant tot aflevering beter verloopt. U krijgt meer inzicht. U heeft meer grip op tijd en kwaliteit, het aantal fouten vermindert en de communicatie tussen alle partijen verbetert. Als dat geen (r)evolutie is!

Welke (r)evolutie kan EPLAN Pro Panel in uw productieproces teweeg brengen?

Waar staat u nu? Wat wilt u bereiken? En hoe kan EPLAN u ondersteunen met Software en Services om dat doel te bereiken? Laat u zich dan informeren over de mogelijkheden via deze online demonstratie. Bekijk de webcast:

Bekijk de webcast