Future Engineering: Wat het inhoudt en waarom het cruciaal is voor de toekomst
Hoe engineeren wij over vijf tot tien jaar? In dit blog lees je alles over future engineering: onze toekomstvisie op engineering. Als specialist in engineeringssoftware op het gebied van elektrotechniek, automatisering en mechatronica hebben wij bij Eplan een goed beeld van de opkomende trends en technologieën. Wat zijn de belangrijkste innovaties in future engineering, welke voordelen brengen die met zich mee en waar begin je met future engineering?
De mobiele telefoon, 3D-kastontwerp, de cloud en AI – allemaal ontwikkelingen waar de meeste mensen in de beginfase het nut niet direct van inzagen. Waarom zou ik willen bellen als ik buiten ben of waarom heb ik een driedimensionale weergave van mijn paneel nodig? Toch waren er in het beginstadium al koplopers die deze future technologieën toepasten. Ook nu zijn die er. In onderstaande future engineering visie proberen we op basis van onze kennis en ervaring te schetsen hoe de door de koplopers ingezette engineeringstrends zich verder zullen ontwikkelen en hoe jouw organisatie daarop kan inspelen.
Belangrijkste technologische innovaties
Binnen future engineering spelen verschillende technologieën en technologische trends een rol. De belangrijkste daarvan zijn AI en datagedreven werken. AI is belangrijk omdat het engineering op alle vlakken gaat verbeteren: het kan werkzaamheden automatiseren waardoor engineers sneller, met minder fouten en tegen lagere kosten kwalitatief betere eindproducten ontwikkelen. Data is belangrijk omdat dit het fundament is waarop future engineering moet worden gebouwd. Zonder een uitgebreide en overzichtelijke datahuishouding, heb je niks aan technologieën zoals AI.
AI en automatisering
AI is essentieel in future engineering. Deze technologie kan engineers adviseren, ondersteunen en hun werk controleren, zoals bij de configuratie van een machine. Een voorbeeld daarvan: tegenwoordig moeten engineers nog alle regels en afhankelijkheden zelf programmeren. Dat is tijdrovend werk met veel herhaling. In future engineering kan AI dergelijke repetitieve taken voorkauwen of overnemen. Gebruik je wel de Amerikaanse in plaats van de Europese variant van een component? AI kan dergelijke zaken proactief controleren. Deze technologie ziet immers voor welke klant uit welk land een engineer een ontwerp maakt. Maar AI kan ook support leveren door hulpvragen te beantwoorden of advies geven over een alternatief onderdeel wanneer een bepaald type of merk niet voorradig is. Ook bij het Form Fit Function-proces kan AI ondersteunen. Nu moeten engineers meteen een artikelnummer en type toekennen, terwijl dat in de ontwerpfase nog niet belangrijk is. AI kan deze informatie later in het ontwerpproces automatisch toekennen.
Digitale tweelingen, simulaties, IoT en connectiviteit
In future engineering zal het gebruik van digital twins een vlucht nemen. Met een dergelijke kopie kunnen engineers hun ontwerpen testen: functioneert een relais naar verwachting en past bekabeling wel in een mechanisch design? Bij andere disciplines zoals software development wordt al langer getest met digitale tweelingen. Andere technologische trends die in future engineering een grotere rol gaan spelen zijn het Internet of Things (IoT) en de bijbehorende connectiviteit. Dit gaat impact hebben in de onderhoudsfase. Door IoT-sensoren kunnen defecten eerder aan het licht komen of zelfs voorspelbaar worden. Dat maakt de weg vrij voor predictive maintenance waarbij Eplan zorgt dat de gewenste technische informatie zoals schema’s, datasheets en bestelinformatie automatisch wordt weergegeven.
Duurzaamheid in engineering
Hoe maak je engineering duurzamer? In future engineering zal er steeds meer aandacht komen voor duurzaamheid. Maar om duurzaam te ontwerpen, ben je als engineer afhankelijk van de materialen die elektrotechnische leveranciers aanbieden. Hoe groot is de productiefootprint van bepaalde componenten en is er milieuvriendelijk materiaal gebruikt? Producenten van engineeringsoftware zoals Eplan kunnen in future engineering de duurzaamheid verbeteren door engineers de optie te bieden om duurzame materialen te selecteren. Ook hier zou AI kunnen adviseren.
Nieuwe manieren van samenwerken
In future engineering zal meer gebruik gemaakt worden van cloud-gebaseerde tools. Deze zijn namelijk ideaal om gegevens te delen en zo efficiënter samen te werken in het engineeringsproces. Het helpt ook om meer remote te gaan werken. Door de cloud kunnen engineers bijvoorbeeld ter plekke de juiste machinegegevens inzien en direct een reparatie uitvoeren. Daarnaast maakt de cloud het werk een stuk prettiger. Bij Eplan hebben engineers bijvoorbeeld geen dongel meer nodig en hoeven ze niet eerst centraal in te loggen of er een licentie beschikbaar is. Om het gebruik nog verder te vereenvoudigen zullen future engineering softwareoplossingen steeds vaker beschikbaar worden als losse app via online market places. Tot slot zullen digitale workflows nog belangrijker worden om de toenemende complexiteit van engineeringsoplossingen te reduceren. Een digitale workflow maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de ketenintegratie te verbeteren. Zo zorgt digitalisering ervoor dat alle betrokken ketenpartners makkelijk informatie kunnen uitwisselen waardoor het proces wordt versneld en fouten worden voorkomen.
Voordelen van future engineering
Future engineering brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste maakt het engineering efficiënter: automatisering en AI nemen handmatige werkzaamheden over en digitale workflows zorgen voor snellere gegevensuitwisseling. Dat leidt tot kortere doorlooptijden en een snellere time-to-market. Ten tweede verbetert de kwaliteit van engineering en daarmee het eindproduct. Hoe? Automatisering en AI voorkomen handmatige fouten door het overtypen van informatie, door digital twins komen ontwerpfouten eerder aan het licht en het IoT maakt predictive maintenance met automatische weergave van technische informatie in Eplan mogelijk. Dat betekent minder plotselinge storingen en last-minute reparaties. Ten derde zorgt future engineering voor kostenbesparingen. Zo kunnen organisaties meer produceren met minder personeel. AI neemt engineers namelijk repetitieve taken uit handen, waardoor zij tijd overhouden voor complexe zaken. Bijkomend voordeel daarvan is dat het werk voor engineers leuker wordt. Future engineering maakt je dus niet alleen een efficiëntere producent, maar ook een betere werkgever – niet onbelangrijk in tijden dat technisch personeel schaars is.
Uitdagingen van future engineering
Future engineering is datagedreven. Om AI, digitale workflows, IoT-informatie en digitale tweelingen überhaupt te kunnen inzetten, ben je afhankelijk van een goede datahuishouding. Dat is ook meteen een grote uitdaging: hoe maak je jouw datahuishouding klaar voor future engineering? Dat doe je door alle engineeringsdata op te slaan in softwareprogramma’s zoals Eplan. Weet je niet of je bepaalde gegevens wel of niet moet opslaan? Vandaag de dag verwijder je informatie waarover je twijfelt of die relevant is. Bij future engineering geldt het tegenovergestelde: bij twijfel, altijd bewaren. Je weet immers nooit of je bepaalde data in de toekomst nodig hebt. Een andere uitdaging is het organiseren van ketensamenwerking. Zorg dat je informatie makkelijk kunt delen met ketenpartners. Dan is future engineering een stap dichterbij. Dit vereist ook een andere mindset. De ketenpartners moeten inzien dat ze, als ze inzichten en ervaringen onderling delen, daar allemaal van profiteren. Iedereen moet aan boord, want de keten is zo sterk als de zwakste schakel. Door deze gestroomlijndere samenwerking helpen alle ketenpartners elkaar om kortere doorlooptijden, kostenbesparingen en een betere productkwaliteit te realiseren.
Voorbereiden op de toekomst
Naast een gestructureerde datahuishouding vraagt future engineering om de juiste competenties. Engineers, maar ook professionals in andere rollen, moeten immers goed kunnen (samen)werken met future engineering oplossingen. Binnen engineering zullen daardoor meer specialisaties ontstaan. Zo zullen sommige engineers zich meer specialiseren in de data backend en anderen in de uitvoering – maar net wat het beste aansluit bij hun eigen kennis, wensen en competenties. Heb je als organisatie jouw datahuishouding en samenwerking in de keten op orde en de juiste skills in huis? Dan ben je goed voorbereid en zal je future engineering technologieën makkelijker kunnen implementeren.
Conclusie: de toekomst begint nu
Waar begin je met future engineering? Breng jouw datahuishouding op orde, haal de juiste skills in huis en stroomlijn de samenwerking in de keten. Dat zijn de drie belangrijkste stappen op weg naar future engineering. Dit zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van de meest impactvolle trends zoals AI, digitale workflows, predictive maintenance met IoT-data en digital twins.
Is jouw organisatie klaar voor future engineering? Doe de kennischeck
Met een kennischeck kom je erachter waar jouw organisatie staat: hoever je gevorderd bent met automatisering, datagedreven werken en op welke manieren je efficiënter kunt engineeren. Ook krijg je praktische tips & tricks.