Geschatte leestijd: 3 minuten

Soft power en informele leiders

Informele leiders spelen een sleutelrol binnen elke transformatie, dus ook de digitale transformatie. Zijn ze gemotiveerd en positief: prima. Zetten ze hun hakken in het zand, dan heeft de organisatie een probleem. Dus hoe zet u deze functionele leiders het beste in? Dat leest u in dit blog.

Informele leiders als ambassadeurs voor verandering

Elke transformatie speelt zich af in een krachtenveld met ambassadeurs, sceptici, informele leiders en volgers. Functionele leiders zijn niet herkenbaar op basis van inkomen, leeftijd of functie. Toch weet elke manager wel wie de informele leiders onder het personeel zijn. De kunst is, om deze informele leiders mee te krijgen als ambassadeurs voor verandering.

Tot stilstand

Managers hebben als formele leiders de macht om veranderingen in de bedrijfsomgeving door te voeren. Maar macht en invloed zijn niet hetzelfde. Formele leiders hebben geen directe invloed op hoe het personeel tegen deze wijzigingen aankijkt. Zij moeten ambassadeurs vinden die een nieuw idee omarmen en die de anderen enthousiasmeren.

Als informele leiders het verhaal van het management niet geloven, zullen zij niet als ambassadeurs voor verandering optreden, maar als sceptici. En als anderen wel ambassadeurs voor het idee zijn, zullen die zonder de steun van de informele leiders niet veel bereiken onder de volgers. De digitale transformatie komt daarmee krakend tot stilstand.

Positieve som

Vraag is, hoe u informele leiders en met hen de hele organisatie meekrijgt. De som van de verandering moet daarvoor een positieve uitkomst hebben. Dat kan heel goed: het merendeel van de mensen leert graag bij. Maar er is ook een meerderheid die vreest dat collega's in de knel komen door verandering. Enkele aanbevelingen:

  • Leg helder uit waarvoor de digitale transformatie nodig is
  • Maak duidelijk wat de voordelen zijn voor alle betrokkenen
  • Neem iedereen binnen de organisatie mee
  • Laat de transformatie niet samengaan met een afslanking
  • Maak dit ook zonneklaar
  • Doe wat u zegt en zeg wat u doet
  • Zorg dat in veranderprojecten de mens leidend is, niet de techniek

Kortere doorloop tijden dankzij modulair werken

Benieuwd hoe u de doorlooptijd van uw projecten kan verlagen? In deze infographic leest u hoe 'modulair werken' u hierbij kan helpen.

Download de infographic