• Home/
  • Trends/
  • Pneumatische en hydraulische ontwerpen naadloos integreren
Geschatte leestijd: 8 minuten

Pneumatische en hydraulische ontwerpen naadloos integreren

‘Samenwerken in de keten’ is in de huidige tijd noodzakelijk om verschillende disciplines makkelijk te kunnen combineren in één ontwerp. Digitalisering staat daarbij centraal. Voor de integratie van zowel pneumatische en hydraulische, maar ook smeer- en koelsystemen in de vertrouwde EPLAN omgeving, ontwikkelde EPLAN de module Fluid. Hiermee is eenvoudig tot een eenduidig mechatronisch ontwerp te komen met een minimale kans op fouten. In dit blog leest u meer over EPLAN Fluid.

Verschillende disciplines combineren

System integrators maar ook kasten- en paneelbouwers kennen de problemen die ontstaan wanneer verschillende disciplines hun ontwerpen willen combineren tot één eindoplossing. Dit begint al letterlijk met de aangeleverde tekeningen waarop bijvoorbeeld pneumatische, hydraulische en elektrische grafische symbolen van elkaar verschillen; eenvoudig omdat zij (moeten) voldoen aan verschillende normeringen.

De praktijk leert dat de E-afdeling, die in veel gevallen ook verantwoordelijk is voor de overkoepelende besturing, de taak krijgt om de verschillende ontwerpen samen te voegen. Voor het gemak worden dan de pneumatische en hydraulische grafische symbolen ‘vertaald’ naar de wereld van elektro/besturingstechniek zodat er één ‘nette’ tekening ontstaat. Het eindresultaat is echter vaak een ‘plat’, grafisch schema waarin geen gebruik meer kan worden gemaakt van achterliggende intelligentie en digitale koppelingen. Omdat soms zelfs niet duidelijk is of een lijn nu een draad of een leiding betreft, leidt het ‘nette’ schema tot verwarring bij zowel de inkoop en montage als de inbedrijfstelling en het onderhoud.

EPLAN Fluid

Een oplossing voor bovenstaand probleem is om ieder deelontwerp te digitaliseren. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt, zijn de deelontwerpen vervolgens te koppelen met behoud van de achterliggende intelligentie. Precies dít is mogelijk met de ontwerpmodule EPLAN Fluid. Deze module is specifiek afgestemd op het ontwerpen van pneumatische, hydraulische, smeer- en koeltechnische systemen en zowel in combinatie met EPLAN P8 als afzonderlijk te gebruiken. Omdat Fluid de internationale normen voor de verschillende ontwerpdisciplines ondersteunt, is het uiteindelijk samenvoegen van de deelontwerpen in het EPLAN Platform geen enkel probleem.

Eenduidig mechatronisch ontwerp

De ontwerpen in Fluid worden gemaakt op basisinformatie die wordt aangeleverd door componentleveranciers en beschikbaar gesteld in het EPLAN Data Portal. Deze informatie kan bestaan uit gedigitaliseerde losse componenten maar ook uit complete sub-samenstellingen of intelligente macro’s. De ontwerper haalt deze informatie naar zijn ontwerpmodule en heeft daarbij het voordeel dat hij niet alleen beschikt over de afmetingen en het bestelnummer, maar ook over vele andere technische aspecten. Bijvoorbeeld de maximale druk of kracht waartegen een component bestand is, de corrosiebestendigheid en of de vereiste reinheid van de perslucht of olie. Tevens zijn hierin de geometrische data opgenomen zoals 3D modellen van de componenten én de bijbehorende boorsjablonen en aansluitbeelden voor de juiste aansluitpunten van de slangen. Ook praktisch dus een zeer doordachte module.

Het eindresultaat na het samenvoegen van alle gegevens in de ontwerpmodule, is een eenduidig mechatronisch ontwerp dat ook als zodanig wordt gedocumenteerd. Dit ontwerp wordt ook wel een ‘digital twin’ genoemd: een exacte digitale kopie van de uiteindelijke oplossing waarin alle informatie digitaal beschikbaar is. Deze digital twin is vervolgens van waarde voor vele partijen. Zo kunnen machine- en paneelbouwers hieruit automatisch de noodzakelijke werkinstructies en aansturing van CNC-productiemachines genereren. Maar ook de afdeling inkoop doet er zijn voordeel mee evenals de mensen die zich bezighouden met de inbedrijfstelling, het onderhoud en – in een later stadium – het demonteren en afvoeren of recyclen van de installatie.

Bovendien is dit ontwerp door speciale software te controleren op mogelijke fouten of onmogelijkheden. Een uitkomst voor onder meer kastenbouwers die op deze manier een ontwerp krijgen aangeleverd waarin de geplande componenten ook daadwerkelijk pássen, de deur dicht kan en rekening is gehouden met de warmteontwikkeling.

Meer mogelijkheden

Om gebruikers de maximale mogelijkheden te bieden, werkt EPLAN nauw samen met de vele toeleveranciers van componenten. Zo is de applicatie ‘Schematic Solutions voor EPLAN projects’ bijvoorbeeld ontwikkeld in samenwerking met Festo; leverancier van elektrische en pneumatische motion control. Deze applicatie is te benaderen via de Festo webservice ‘Festo App World’ en maakt het mogelijk een groot deel van de processtappen te automatiseren die nodig zijn om een EPLAN project op te zetten. Dit levert als voordeel dat de ontwerper sneller en foutloos kan ontwerpen en configureren en het eindresultaat vervolgens eenvoudig in een EPLAN project kan integreren. De schakelschemaservice komt optimaal tot zijn recht bij het opmaken van complexe producten zoals ventieleilanden of handling systemen.

Voordelen van de Festo App World

  • In het eindontwerp wordt gebruik gemaakt van de juiste symbolen en tekens conform de bijbehorende ISO/IEC normen.
  • De kans op fouten is minimaal door gebruik te maken van data die door de leveranciers beschikbaar zijn gesteld. Correct en altijd up-to-date.
  • Projecten worden foutloos gedocumenteerd.
  • De ontwerpen zijn steeds opnieuw te gebruiken en aan te passen voor opdrachten die op elkaar lijken.
  • Na het samenvoegen van de tekeningen is automatisch een deel van de technische handleiding te genereren.

Koppeling van EPLAN en Festo data in één digitale omgeving

Meer weten over de mogelijkheden met de Festo App World en EPLAN? Download de whitepaper:

Download de whitepaper

Schrijf u in om up-to-date te blijven!