• Home/
  • Klantverhalen/
  • In gesprek met PMU Engineering: hoge kwaliteit en output tegen de laagste kosten
Geschatte leestijd: 7 minuten

In gesprek met PMU Engineering: hoge kwaliteit en output tegen de laagste kosten

PMU Engineering bestaat nog geen vier jaar en dat heeft z’n voordelen. Eigenaar Peter Muilwijk en EPLAN Certified Engineer Eric de Ruiter gebruikten hun ruime engineering-ervaring én EPLAN om hun bedrijfsproces van meet af aan slim in te richten: “We willen onze klanten op de meest efficiënte manier 100% kunnen ontzorgen in hun vragen rond besturingstechniek en industriële automatisering.”

PMU Engineering maakte een vliegende start met een goed gevulde portefeuille. Muilwijk: “We zijn met name actief in de machinebouw: van automatisering van verlaadsystemen tot besturingstechniek van robotica. Momenteel werken we aan de besturingstechniek van 82 grote generatoren voor datacenters in binnen- en buitenland. Wat ons kenmerkt, is kwaliteit en transparantie. Voor ons betekent kwaliteit onder meer dat je levert wat je klant nodig heeft. Dus niet: u vraagt, wij draaien. Maar goed luisteren en die stap extra zetten die nodig is om de installatie naar volle tevredenheid van de klant op te leveren.”

3D- en AR-presentaties

“De klantinformatie werken we uit in een stukje pre-engineering in de vorm van een enkellijnig diagram in EPLAN”, vult De Ruiter aan. “Dat is handig als praatplaatje en ook voor de offerte. Zo kunnen verwachtingen worden afgestemd. Na akkoord beginnen we met de detailengineering en zetten we een meerlijnig schema in elkaar. Als we die hebben getest met de controleprocedures binnen EPLAN, maken we een virtueel 3D-ontwerp van de besturingskast in EPLAN Pro Panel. Voordeel is dat klanten zo een goed beeld krijgen van de indeling. We leveren ook een digitale twin waarmee we het systeem met de Augmented Reality-functie van EPLAN Pro Panel kunnen tonen in hun eigen omgeving. Hiermee kunnen we samen met de klant weer eventuele mechanische problemen voorkomen en de kabelrouting beter definiëren tijdens de designfase.”

EPLAN Certified Engineer

Afgelopen jaar slaagde Eric de Ruiter voor het driejaarlijkse EPLAN Certified engineer-herexamen en werd PMU Engineering een EPLAN Certified Company. Muilwijk: “We zijn een bedrijf in opbouw, met het EPLAN kwaliteitslabel kunnen we ons onderscheiden in de markt en kunnen we ons profileren als kennisdrager en expertisebedrijf van het EPLAN platform. We kunnen zo aantonen dat we weten waar we mee bezig zijn en dat we efficiënt kunnen engineeren, dat we klanten dus niet laten betalen voor drie dagen als je een tekening ook binnen een dag kan maken.”

Tijdwinst met macro’s

Eric de Ruiter: “Bij PMU Engineering hebben we de processen zo ingericht dat we met zo min mogelijk handelingen kunnen ontwerpen, bijvoorbeeld met macro’s. Want al leveren we voornamelijk maatwerk, er zijn altijd stukken schema die je elke keer gebruikt. Ondertussen hebben we een flinke bibliotheek van veelgebruikte onderdelen die goed getest zijn. Ook handig is de functie waarmee je de layouteigenschappen van het ene schema kopieert naar een nieuw schema, waardoor je pijltjes en lijntjes niet elke keer opnieuw hoeft te definiëren. Zo houden we meer tijd over om na te denken over het leuke werk: het echte ontwerpwerk.” Als alle schema’s goedgekeurd zijn, worden de panelen in eigen beheer gebouwd. “Om dat makkelijker te maken, draaien we met de labelingfunctionaliteit van EPLAN alvast onderdeelstickers, klemcodering en de adercodering uit.”

Lees ook: Slimmer ontwerpen - bespaar tijd en stress met macro’s

ATEX-warmteberekeningen

PMU Engineering behoort tot het handjevol engineeringbureaus met een ATEX-certificering voor explosieveilige besturingstechniek. Muilwijk: “Dat betekent dat we bij het ontwerp goed kijken welke beschermingswijze nodig is en of de installatie hieraan tegemoetkomt. Handig aan EPLAN Pro Panel is dat de software de vermogensdichtheid, dus de hotspots, goed laat zien in het 3D-model. We kunnen ook de warmtehuishouding berekenen, exporteren en gebruiken voor het ontwerp en de documentatie voor de klant. We merken dat de markt deze extra expertise waardeert: we krijgen zeer positieve feedback.”

Maakindustrie behouden

De ambitie van PMU Engineering is uitgroeien tot een bedrijf met 10 tot 15 mensen dat op een concurrerende manier een compleet engineeringsproduct kan leveren. Een hele uitdaging in deze krappe arbeidsmarkt. Muilwijk: “Het is mijn ambitie om de paneelbouw zo makkelijk mogelijk te maken en de paneelbouw voor Nederland te behouden. Als je internationaal kijkt, zijn we te duur. Door de voorkant van het engineerproces zo hoogwaardig en efficiënt mogelijk in te richten, met EPLAN, kunnen we het proces aan de achterkant zo simpel mogelijk maken. We hebben dan geen dure en zeer schaarse technici nodig die maatwerk leveren, maar hebben dan voldoende aan handige parttimers. Zo creëren we hoge kwaliteit en een hoge output tegen lage kosten.”

How-to video: macro’s

Sneller werken en de kwaliteit van uw projecten verhogen, dat is wat centraal staat in deze How-to video over macro's.

Download de video

Schrijf u in om up-to-date te blijven!