• Home/
  • Tips/
  • Recordbreker: 63 schemapagina’s in 13 seconden - jij kunt het ook!
Geschatte leestijd: 8 minuten

Recordbreker: 63 schemapagina’s in 13 seconden - jij kunt het ook!

Hoe maak je zo snel mogelijk een schema? EPLAN-expert Sean Mulherrin ging deze uitdaging live aan voor honderden kijkers. In deze blog kun je zijn tips vinden, welke je kunt gebruiken om jouw schemapagina's in de kortst mogelijke tijd te genereren.

Tip 1: Het slim gebruik maken van symboolbibliotheken

Bespaar veel tijd bij het maken van schema's met de basisfuncties van EPLAN. Met de huidige EPLAN Electric P8 software heb je toegang tot bibliotheken van veelgebruikte symbolen voor elektrisch ontwerp, zoals motoren, zekeringen en schakelaars.

Het bijzondere aan het plaatsen van symbolen met EPLAN: dit zijn niet zomaar tekeningen van symbolen, maar gegevenssets met alle informatie die je nodig hebt voor elektrisch ontwerp. Je hoeft dus alleen maar de symbolen die je nodig hebt naar de schemapagina te slepen. De software voegt dan automatisch de verbindingslijnen toe. Zodra een eerste eenvoudige schakeling is gemaakt, kan deze met een paar klikken worden gedupliceerd. Een praktische functie is dat de gedupliceerde symbolen automatisch worden voorzien van de juiste tags en labels. Op deze manier kun je in slechts enkele minuten een eenvoudig schema maken. Eenmaal gemaakte schakelingen kunnen met een paar klikken worden gedupliceerd in het project.

Extra tip: voorzie de symbolen die je vaak nodig hebt voor een specifieke taak van een tag. Zo kun je deze snel en duidelijk vinden via het invoegcentrum.

Tip 2: Standaardiseren door het hergebruiken van schakelingen door middel van EPLAN-macro’s

Waarom steeds opnieuw beginnen met lege pagina's als er in bijna elk project veel besturingen en schakelingen zijn? In plaats van individuele symbolen naar de schemapagina te slepen, kun je veel tijd besparen als je toegang hebt tot een goed onderhouden macrobibliotheek in EPLAN Electric P8. Macro's zijn sjablonen voor specifieke schakelingen die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Je hebt ook de mogelijkheid om verschillende varianten van typische schakelingen te maken, bijvoorbeeld startmodules voor motoren. Bij het maken van stroomschema's in jouw dagelijkse werk kun je dan gewoon op de TAB-toets drukken om uit de verschillende varianten het juiste schakelschema voor jouw project te selecteren.

Wat goed is om te weten, is dat zelfs binnen de verschillende varianten individuele variabelen kunnen worden aangepast. Zoals de grootte van de gebruikte motor. Als je een variabele wijzigt, past EPLAN automatisch alle gerelateerde symbolen aan, zoals zekeringen of schakelaars. Door gebruik te maken van tijdelijke aanduiding-objecten is het ook mogelijk om korte-termijn-wijzigingen zoals kabellengten en motorgroottes, binnen enkele seconden aan te passen en toe te passen op het volledige schakelschema.

Extra tip: creëer stap voor stap een kennisdatabank in jouw dagelijkse werkzaamheden door een bibliotheek van schematische elementen op te bouwen volgens het modulaire principe. Dit noem je het “macroproject”. Blijf ermee bezig en houd het macroproject samen met jouw collega's up-to-date. Zo heb je na verloop van tijd een uitgebreide databank met herbruikbare schakelingen voor veel voorkomende toepassingen.

Tip 3: Maak geautomatiseerde elektrische ontwerpschema's met één druk op de knop

Door elektrische ontwerpen te standaardiseren, kun je het maken van schema's enorm versnellen. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw EPLAN-basissoftware gebruiken en regelmatig een paar minuten tijd investeren in het macroproject. Zelfs met een gestandaardiseerd elektrisch ontwerp is het nog steeds nodig om afzonderlijke schemapagina's handmatig te maken. Als je nog meer tijd wil besparen en complete schema's wilt genereren binnen een paar seconden, komt Automated Engineering in beeld.

Je hoeft helemaal niet veel te doen om dit zelf uit te proberen, want de EPLAN eBUILD Free tool kan dit voor jou doen. Je hebt hier gratis toegang toe via de EPLAN Cloud met jouw huidige EPLAN Electric P8 software. Dit geeft je toegang tot een breed scala aan macroprojecten met schema-elementen zonder extra kosten. Je selecteert gewoon de juiste bibliotheek, kiest een paar parameters en klikt op "genereren". Binnen enkele seconden heb je een volledig EPLAN-project met tientallen pagina's.

Extra tip: met EPLAN eBUILD free kun je deze uitdaging eenvoudig zelf aangaan. Het macroproject "Engineering Challenge" staat kosteloos voor jou ter beschikking.

Met de volledige versie van EPLAN eBUILD kun je hiervoor niet alleen kant-en-klare bibliotheken gebruiken, maar ook eigen bibliotheken maken waartoe ook jouw collega's toegang hebben.

Video: Sean Mulherrin gaat de Engineering Challenge aan met EPLAN
Tijdens het online evenement EPLAN Live presenteerde Sean Mulherrin hoe hij in 13 seconden een schema van 63 pagina's maakt. Dit werd mogelijk gemaakt in drie stappen, van de basissoftware EPLAN Electric P8 tot de gratis EPLAN eBUILD Free software voor geautomatiseerde engineering. Je kunt de video-opname van de volledige Engineering Challenge hier bekijken:

Conclusie: symboolbibliotheken, herbruikbare macro's en geautomatiseerde engineeringssoftware kunnen het maken van schema's ook enorm versnellen.

Met EPLAN Electric P8 software ben je goed uitgerust om het maken van schema's enorm te versnellen. Gebruik functies zoals met gegevens verrijkte symboolbibliotheken en macroprojecten van subschakelingen om jouw elektrisch ontwerp te standaardiseren. Geavanceerde tools maken zelfs geautomatiseerde engineering mogelijk en dus de creatie van complete projecten binnen enkele seconden.

Schrijf u in om up-to-date te blijven!