Smart Production: het antwoord op personeelsschaarste in de energiesector
Schakelkasten en panelen vormen het kloppend hart van elke elektrische installatie. Maar het produceren van een paneel vereist elektrotechnische kennis – je moet schema’s kunnen lezen, snappen hoe bedrading in het mechanische ontwerp past en weten hoe en in welke volgorde je componenten plaatst en bedrading aansluit. Maar misschien wel het belangrijkste, als paneelbouwer ben je afhankelijk van continue communicatie met collega’s, leveranciers en klanten. Is een wijziging wel mogelijk, moet er een fout hersteld worden en is de documentatie nog wel up-to-date? Een vlotte, foutloze communicatie op basis van de juiste, voor iedereen beschikbare data kan dan het verschil maken.
Sneller met minder
Het technisch personeelsbestand vergrijst in hoog tempo. Dat is slecht nieuws, ook voor de energiesector, want zo wordt de schaarste aan paneelbouwers de komende jaren alleen maar groter. Ondertussen blijft de behoefte aan schone energiebronnen groeien. Het is dus zaak om steeds sneller te produceren, met steeds minder personeel. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Eplan Smart Production kan uitkomst bieden. Dit zorgt voor:
- Snellere paneelproductie door Digital Twin
Bij Smart Production beschikt de paneelbouwer over een 3D prototype van de kast. Hierin kan hij vanuit verschillende hoeken zien hoe de kast er in het echt uit komt te zien. Dat maakt het makkelijker om een paneel te maken waarin alle componenten gegarandeerd passen. Vanuit het model worden bewerkingsmachines aangestuurd. Dus je weet zeker dat uitsparingen en boorgaten op de juiste plek zitten. Een ander voordeel is dat Eplan Pro Panel vanuit het model uitrekent hoelang bedrading moet zijn en vervolgens kan de bekabeling worden geprefabriceert. Daarmee voorkom je menselijke reken- of inschattingsfouten en versnel je de productie. Ook de documentatie wordt gegenereerd op basis van het 3D-prototype, waardoor dit sneller gaat en interpretatiefouten worden beperkt.
- Met minder geschoolde paneelbouwers
Door de Smart Production-tool met Smart Wiring- en Smart Mounting-functionaliteit hoeft een werkplaatsmedewerker bij een paneelbouwer geen schema’s te kunnen lezen om componenten juist te kunnen plaatsen of bedrading te kunnen monteren. Hij volgt simpelweg een stappenplan. Per draad en traject krijgt hij instructies wat te doen. Hij ziet hoelang de draad moet worden, welke dikte en welke kleur deze heeft en wat de aansluitpunten zijn. Ook kan hij in een 3D-model zien hoe de bedrading door de kast moet lopen. Heeft hij een draad aangelegd, dan vinkt hij deze af en opent de volgende stap. Desgewenst kan zijn collega de montage zonder overdracht overnemen op een volgende werkdag en kan er dus makkelijk gebruik worden gemaakt van parttime krachten. Kan een handeling niet worden afgerond? Dan maakt de monteur een aantekening. Vervolgens is er in één oogopslag zichtbaar welke handelingen niet zijn uitgevoerd en waarom niet.
Veel paneelbouwers passen Smart Production al toe of denken daarover na. Zo heeft SPARQ bij een groot aantal klemmenkasten voor een grote transportnetwerkbeheerder eerst de panelen in een 3D model opgezet in Eplan Pro Panel. Deze digital twins vormden de basis voor Smart Production. De montage kon zo grotendeels uitgevoerd worden door personeel zonder een afgeronde opleiding elektrotechniek. Deze Smart Production resulteerde in ongeveer 30% kortere doorlooptijd voor de paneelbouw en circa 10% margeverbetering op de uren, ondanks de tijdsinvestering in deze nieuwe werkwijze. Door deze aanpak en bijbehorende tijdswinst kon SPARQ meer tijd vrijmaken voor inkoop in het buitenland en meer projecten simultaan produceren. Er is minder oponthoud en monteurs vinden het prettig werken, waardoor de mate waarin ze tevreden zijn over hun werk toenam.
Ook de paneelproductie versnellen?
Bas Mooijman, Market Manager Energy bij Eplan, denkt graag met je mee. Neem contact op via bmooijman@eplan.nl.